По-голямо търсене на премиум продукти, традиционен интерес към български стоки

...
По-голямо търсене на премиум продукти, традиционен интерес към български стоки
Коментари Харесай

По празниците българският потребител търси по-качествени продукти, а интересът му към български стоки расте

По-голямо търсене на премиум артикули, обичаен интерес към български артикули и по-често подготвяне на храна вкъщи по празниците. Това са главните заключения от разбор на Kaufland България въз основа на вътрешни данни на комерсиалната верига за потребителското държание по Коледа и Нова година.

На базата на своите статистики комерсиалната верига обрисува още няколко съществени наблюдения: през последните години подготовката на българските консуматори за празниците стартира по-рано - още от средата на ноември. Потреблението се ускорява при започване на декември, а неговият пик е на 22, 23, 30 и 31 декември. Потребителите пазарят в по-големи количества и са склонни да опитват с разнообразни от обичайните усети.
Високо качество, наличен разкош и домакински усет по празниците
Kaufland България регистрира, че след настъпването на COVID-19 рецесията, работата от у дома и ограничавания достъп до обществени места за хранене, от ден на ден семейства избират да подготвят храната си у дома. " След настъпването на рецесията хората преоткриха усета на домашно приготвената храна ", споделят от веригата.

В резултат на това Kaufland регистрира растеж в потреблението на основни групи храни като съществени артикули - брашно, добавки за печене, варива, сезонни сушени плодове- както и при месо и млечни артикули, също и в замразени храни, консерви и питиета. Данните на веригата демонстрират, че сред 25% и 30% от продажбите на точени кори, да вземем за пример, се осъществят точно в последните 2 месеца от годината. Въпреки това остава огромен и ползата към готовите за консумация оферти - да вземем за пример, коледни шоколадови фигури, сиропирани деликатеси, коледни сладкиши и известния щолен, който през последните години бележи над 20% растеж в продажбите.

Търсенето на по-премиални артикули през празничния интервал също е разследване от COVID-19 рецесията, само че освен - в последните седмици от годината потребителите са склонни да платят повече за избрани продукти. Като водач в бранша за съвременна търговия Kaufland непрестанно развива асортимента си с оферти с високо качество, които дават отговор и на потребителския блян към по-здравословно хранене. Веригата дава отговор на тази наклонност, като обогатява асортимента си с продукти от по този начин наречения " наличен разкош " - артикули с чудесно съответствие сред цена и качество, което остава водещ фактор при избора за покупка.

Така да вземем за пример в категория " Колбаси " се следи интерес към по-високо стойностни артикули като пастърма, филе и вносни колбаси, които не участват в потребителската кошница през цялата година. При рибата и замразените храни пък се усилва ползата към рибни деликатеси, замразени пуйки и екзотични меса.
Запазва се изборът на обичайни български продукти
Kaufland България регистрира, че през последните години българските консуматори се осмеляват да опитват с нови и по-екзотични усети. Например, италианските и ориенталските разядки за коледната софра набират преимущество пред обичайните салати, а хамон, прошуто и брасеола се трансформират в нормален избор за феновете на задгранична кухня.

Въпреки това обаче, българският консуматор по-скоро остава традиционалист във връзка с празничната софра и избира достоверни артикули от български производители. Интересът към локални артикули е изключително висок при избрани групи артикули, каквито са саламите. Преобладаващата консумация на родни артикули в тази категория се дължи на одобрените обичаи в производството на салами, които България има. За Никулден обичайно също се търси българска риба - шаран и прясна пъстърва с напълно български генезис. За тези артикули Kaufland си партнира с рибни стопанства при бент. Цербовски и Бяла река. Консумацията на български виновност у нас пък от дълго време е надхвърлила 90% като дял, по данни на веригата.
Концепцията one-stop shopping
Данните на Kaufland демонстрират още, че през последните години българинът пазари в по-големи количества и по-разнообразни продукти - освен за празничната софра, само че и за дома и фамилията. Той търси елементарно и комфортно извършване на покупки на едно място. Kaufland дава отговор на тези трендове, като предлага богат подбор и сложни решения със мощен фокус върху специфичните оферти по празниците.

Веригата обогатява разнообразието от артикули с по-големи разфасовки в редица стокови групи, подаръчни комплекти за фамилията и околните и украса за дома. В доста градове в страната обектите на Kaufland са се трансформирали в главен център за набиране на дарове, играчки и коледна украса.



За Kaufland България: Kaufland България е водач в бранша на търговията с годишен оборот от близо 1,6 милиарда лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 чиновници. През 2019 година компанията разполага с 60 хипермаркета в 34 града. От старта си през 2006 година в България до през днешния ден Kaufland се стреми да подтиква националната и районна стопанска система и инфраструктурата по места с вложения от над 1,4 милиарда лева Компанията непрестанно развива своята политика за стабилно развиване и под мотото " Действията носят смяната " се ангажира с разнообразни обществени и екологични действия - от потреблението на енергийно ефикасни технологии и проектирането на нови здания с мисъл за природата, през поддръжката на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Материалът е възложен от Кауфланд България.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР