По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и

...
По-голяма част от лятото вече отмина, но летните отпуски и
Коментари Харесай

Внимание! Експерт обясни какви вируси ни атакуват през лятото

По-голяма част от лятото към този момент отмина, само че летните отпуски и времето, прекарвано на открито, чак до късните часове на вечерта са в разгара си. В разгара си обаче са и не дребна част от летните вируси, които освен могат да провалят дълго чаканата отмора, само че даже да доведат до затруднения. Колкото и да се пази човек, риск от болест постоянно има. Ако се подхващат навременни и съответни ограничения обаче, следствията ще са минимални.
Първата група вируси, които засягат огромна част от хората през лятото, са ентеровирусите, познати още като вируси на мръсните ръце. Горещото време е изключително удобно за тях и се популяризират доста елементарно даже при малко занижена хигиена.
„ Това са вируси, които се популяризират в епитела на чревната система. Имат доста дребна инфекциозна доза, т.е. задоволително е в организма да попадне малко количество, с цел да го болести. Познати са над... ентеровируса. Повечето предизвикват най-много стомашно разстройство и тежки диарии, само че има и такива, които развиват друга симптоматика. Появява се дразнеща (дращеща) болежка в гърлото, при което, в случай че не се вземат ограничения до ден-два, вирусът попада в кръвта и визира лимфните възли на храносмилателната система и червата. Това води до повишение на температурата при възрастните, болки в мускулите и ставите, главоболие, световъртеж, на човек не му се става от леглото. При децата също зпочва с гърлобол и в случай че се вдигне температура, може да се появи и обрив, който е най-много по дланите, ходилата и в устата”, изясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Обикновено възрастният не търси здравна помощ, тъй като се усеща прекомерно зле, с цел да стигне до доктор, а на втория-третия ден към този момент му няма нищо. Затова и мъчно се обгръщат тези случаи. При децата пък признаците отшумяват за 3-4 дни, само че те доста плашат родителите.
Най-доброто средство против болката в гърлото е лимонът, а за тези, на които им е прекомерно кисело и не могат да го хапват, да прибавят сода за самун. Когато човек усети даже леки признаци на неразположение, е хубаво няколко дни да се подложи на диета с антиоксиданти.
„ Най-силната антиоксидантна храни е невкусният, високо съдържащият какао шоколад. Следват българските малини и боровинки, които би трябвало да бъде добре измити преди консумация. От храните антиоксиданти са още и някои варива като лещата. Добре два-три дни да се употребяват по-активно такива храни, тъй като антиоксидантите са едно от потвърдените средства, които стопират размножаването на вирусите в човешките организми”, поучава проф. Кантарджиев.
В по-редки случаи, ентеровирусите могат да доведат и до по-сериозно затруднения като възпаления на мозъка – енцефалити и менингити. Тази година се регистрира забележителен растеж на тези случаи у нас. От началото на годината са регистрирани 99 случая – с 35 повече по отношение на същия периос през 2018 година Висока температура и дезориентираност са измежду главните признаци, подсказващи сходно положение. С вирусен менингит и енцефалит човек може да се болести и след захапване от комар.
„ Освен от мръсните ръце, ентеровирусите се придвижват и от погрешно съхранява храна. Най-опасни, изключително през лятото, са майонезата и сосовете на пицариите, когато стоят на слънце.Принципа е - всяка храна от скотски генезис, стояла повече от 4 часа на стайна температура през лятото в България, е евентуално рискова за здравето”, предизвестява проф. Кантарджиев.
Превенцията на ентеровирусите са чистите ръце. Те би трябвало да се мият минимум 25 секунди, за препоръчване с топла вода. Задължително със сапун, като се обърне изключително внимание на ноктите и сред пръстите, където нормално са бактериите.Преди да вземе даже едно късче шоколад, ръцете на детето би трябвало да бъдат дезинфекцирани. При липса на чиста вода, могат да се употребяват мокри кърпи с хлорхексидин, а не на спиртна основа.
Добрата хигиена на ръцете е основна за предпазването от ентеровирусите, присъщи за летния сезон.
„ На спиртна основа се употребяват кърпичките през зимата, тъй като са против грипния вирус. Спиртът не унищожава ентеровирусите”, напомня вирусологът.
Друг вирус, обвързван с мръсните ръце, е вирусният хепатит А, който визира черния дроб и нормално се демонстрира с жълтеница. Малките деца обаче рядко демонстрират някакви признаци. Веднъж прекаран пък, човек придобива имунитет за цялостен живот.
През последните години обаче у нас се следи взрив на хепатит А на разнообразни места в страната, само че повода за това е, назад на упованията, в резултат на усъвършенствана обща хигиена по отношение на времето обратно.
„ Когато хигиеничното положение е по-добро, болести, които в предишното са се преболедували в детска възраст и се е придобивало имунитет, в този момент се прекарват на по-късна възраст, тъй като хората нямат имунитет”, изяснява проф. Кантарджиев. В по-лоши хигиенични условия заболяването се предава по-лесно и по тази причина най-малките деца постоянно боледуват, само че също постоянно вирусът протича безсимптомно при тях. Когато се усъвършенства хигиената, вирусът не се прекара в ранна детска възраст, имунитет не се придобива и сега, в който се появи пропуск във водоснабдяването или в хигиената на общуването, се получават случаите на хепатит А при огромни деца и възрастни.
“Това значи, че тези хора не са се срещали с вируса като бебета, както е било в някои групи от популацията при по-ниски хигиенични условия”, добавя шефът на центъра по заразни заболявания.
Втората група вируси са тези, излъчени от комарите. Основно терзание на вирусолозите тази година е западнонилската тресчица, чийто пик обичайно се чака в края на август - началото на септември. Вирусът се предава единствено по кръвен път, основно след захапване от комар и по-рядко от кърлеж.
Заболяването протича леко, като признаците са грипоподобни - температура, главоболие, изнемощялост, болки в мускулите, стомашни проблеми, допустимо е да се появи и обрив. В 1-2% от случаите вирусът може да докара до инфектиране на мозъка. Симптомите, които подсказват затруднение, са висока температура, дезориентация, вдървеност, парализа, даже кома. “Рискови за това са по-възрастни хора, над 60-годишна възраст, и такива с имунен недостиг. Смъртността при наранена централна нервна система е от 10 до 20%”, изясни проф. Кантарджиев. Риск от тежко протичане има и при диабетици, хипертоници, трансплантирани.
У нас трабва да се пазим от двукрилите комари и папатаците. Особено внимание обаче вирусолозите обръщат на комарите от рода анофоре, които хапят след 18 часа. Затова с изключение на да се употребяват комарници и репеленти, е целесъобразно да се оглеждат и пространствата, в които се спи, и да не се позволява съществуване на комари в тях. За бебетата се употребяват отблъскващи субстанции - лентички, които се слагат на количката, кошчето и легълцето на детето и не са в директен контакт с него.
Големите водоеми и заблатените места са желани от комарите. Мерките, които вземат общините и хотелските комплекси, са напръскване против комари, което се прави от време на време в първокласните курорти. “Трябва да се акцентира на комбинацията на напръскване с заличаване на комарите в заблатените места и водоемите. На морето, при съществуването на доста реки – на 3-4 км има река, заради многото паднали дъждове, се заблатяват и би трябвало да се подхващат ограничения за унищожаването на комарите и по тези места. Когато местата се обработват в точния момент, се отстраняват ларвите и яйцата на комарите, без да се унищожават други инсекти, не умират пчели и не се провокират екологични последици”, споделя проф. Кантарджиев.
На последващо място са ухапванията от кърлеж. Благоприятни условия за тях има напролет - април - май, и през септември. Освен познатата на всички лаймска болест у нас постоянно срещано заболяване, също пренасяно от кърлежите, е марсилската (средиземноморска) тресчица. Тя се предизвиква от Rickettsia conoroii- вътреклетъчен бактерий. Главен преносител са кърлежите по бездомните кучета. Най-много се среща в Южна България - в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.
Марсилската тресчица е остро инфекциозно заболяване, изцяло лечимо, само че все пак рисково, тъй като е животозастрашаващо.
Основен признак на заболяването е появяването на черно леке на мястото на ухапването, което се случва на 5-6-ия ден. Висока температура, тресчица, изнемощялост и болки в мускулите са останалите присъщи признаци.
Завишение тази година има на случаите на Ку-треска, също кърлежо-предавана болест.
“Въпреки че тази година имаме 3 пъти повече кърлежи и 4 пъти повече ухапани хора, болните от лаймска болест са със 100 по-малко, а от марсилска тресчица - с 59, по отношение на същия интервал на 2018 година Отдавам това на по-високата осведоменост на хората, които знаят, че би трябвало незабавно след захапване от кърлеж да вземат антибиотик и са го създали. За възрастните - 2 таблетки доксициклин по 100 мг, а за децата се дава еднократно макролиден антибиотик в количество 10 мгр/килограм тегло. Американската просвета е потвърдила, че вземайки антибиотик със свалянето на кърлежа, вероятността от разболяване понижава с 10,2 пъти. Когато се смъква кърлеж, добит в градинка от междублоково пространство, не би трябвало да се бие тетанус”, изясни проф. Кантарджиев.
Не на последно място в групата на вирусите и заболяванията през лятото са и полово излъчените, които в този сезон се усилват.
“У нас доминира хламидиалната зараза, породена от вътреклетъчен паразит - хламидия трахоматис. Тя предизвиква уретрит при мъжа и дамата, а в случай че не бъде хваната в точния момент и излекувана, може да аргументи инфектиране на матката и маточните тръби и да докара до неплодородие на жената”, сподели проф. Кантарджиев.
На второ място е гонореята, която също предизвиква уретрит, а при дамата и инфектиране на шийката на матката, на самата матка и задръстване на тръбите. При мъжа също може да аргументи неплодородие, само че по-рядко.
Третата група полово излъчени инфекции е микоплазма гениталиум - единствената сексуален излъчена микоплазмоза, която предизвиква същата клинична картина като хламидия трахоматис. Често протича без признаци, само че нелекувана също може да докара до неплодородие.
“Липсата на симптоматика прави тези болести доста съществени, тъй като водят до неплодородие, а страната не отделя спомагателни средства, които да бъдат ориентирани в тяхната предварителна защита. Досега е правена единствено една акция, в която в центъра по заразни и паразитни заболявания изследвахме и лекувахме гратис такива болести. Вследствие на тази акция се родиха към 150-200 българчета, каквато беше крайната цел - да се раждат повече деца”, напомни проф. Кантарджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР