По-голям брой жени, министър с турски корени, експерт по епидемиология

...
По-голям брой жени, министър с турски корени, експерт по епидемиология
Коментари Харесай

След 16-те години Меркел - нов вятър в германската политика


По-голям брой дами, министър с турски корени, специалист по епидемиология за здравен министър. Това отличава бъдещото немско държавно управление, отпред на което е социалдемократът Олаф Шолц. Какви ще са новите цели?

В Берлин беше подписан съдружният контракт сред ГСДП, Зелените и СвДП. На 9 декември новото държавно управление на ще се показа пред Бундестага за гласоподаване и полагане на клетва. Всяко ново държавно управление естествено излиза на сцената с горещата упоритост за смяна, за бързи промени, за рационализация и напредък. Това изключително важи за новата ръководеща коалиция в Берлин, която встъпва в служба след 16-годишното ръководство на Ангела Меркел – още повече, че християндемократите на Меркел останаха в съпротива.

Желанието за смяна може да се илюстрира с няколко обстоятелството за министрите. Жените и мъжете са 8 на 8, без да броим канцлера; за пръв път в централното държавно управление ще има министър с турски корени – Джем Йоздемир, а целият кабинет е цветен и релативно млад.

Приоритети на новото държавно управление

Колкото до акцентите в съдружния контракт от 177 страници, „ рационализация “ значи: Германия би трябвало бързо да догони влака на дигитализацията и да приведе цифровите си структури в благозвучие с новото време, да обезпечи положително обучение и съответните професионални шансове на младежите в една технологически нова епоха, да се ангажира същински с опазването на климата, да стане „ климатично неутрална “ стопанска система и да се погрижи за хората с ниски приходи.

Като водеща политическа мощ в обединението социалдемократите имат намерение да покачат минималното почасово възнаграждение на 12 евро, тъй че да спре употребата в такива сектори като строителството, хранително-вкусовата промишленост, логистиката и грижата за възрастни и безпомощни хора. А това, прочее, би помогнало и на десетки хиляди български жители, които работят в тези специалности в Германия.

Освен това новото държавно управление желае да се погрижи за бездомните и има упоритостта до 2030 година да ликвидира казуса, в това число и посредством бързо създаване на обществени и въобще на евтини жилища – съгласно проекта, би трябвало да се строят по 400 000 нови жилища годишно.

Очакваме и промяна на обществените помощи, известни под името Харц-4. Тези помощи до момента бяха прекомерно ниски и лимитирани във времето – съдружните сътрудници в този момент считат да трансформират това. Друг техен приоритет в обществената сфера гласи: постоянни пенсии за немските пенсионери.

Екология и енергетика
Редакцията предлага
Вторият съдружен сътрудник, Зелените, и техният вицеканцлер Роберт Хабек съвсем без възражения постановиха своята основна тематика: опазването на климата. Така новото държавно управление счита да форсира раздялата с въглищата. Досега беше планувано това да стане чак през 2038 година, съгласно новия проект обаче въглищата би трябвало да отпаднат от енергийния кръговрат още през 2030, като на тяхно място се наложат зелени сили и повече газ. Пак до 2030 година по немските улици и пътища би трябвало да се движат още 14,5 милиона нови електрически транспортни средства – сега броят им е под половин милион. Тук, в скоби, да прибавя, че либералите постановиха един собствен значим мироглед: по немските аутобани и отсега нататък няма да има ограничаване на оптималната скорост.

Предвидени са и ограничения за икономично потребление на силата в Германия – това също е значимо. Те се отнасят до битовото отопление - да вземем за пример все по-масовото нахлуване на термопомпи, изолацията на жилищата и постройките, както и до енергийната консумация на огромните производители. Проблемът е, че тези проекти костват доста пари – както на хазната, по този начин и на промишлеността и потребителите, изключително при сегашните високи цени на енергоносителите.

Редом с тези дълготрайни политически цели, новото държавно управление си слага една първостепенна задача, която канцлерът даже извежда преди всичко:. В това отношение доста значим е изборът на министър на опазването на здравето. Лекарят професор Карл Лаутербах от ГСДП през последните две години се профилира като един от най-авторитетните обществени гласове, апелиращи са ефикасни ограничения против пандемията. И влезе в държавното управление, така да се каже, под натиска на обществеността, тъй като се твърдеше, че Лаутербах не е бил най-предпочитаният претендент за поста от страна на бъдещия канцлер.

Александър Андреев

Лаутербах е последовател на строгите правила за хигиена, както и на имунизациите, тъй като счита, че високият брой на новите инфекции и трагичното състояние в интензивните отделения са повече от тревожни. Като министър той има намерение да постави всички вероятни старания за намаляване и стабилизиране на тези цифри и дава обещание, че в случай че ограниченията се съблюдават и подействат, хората в Германия ще могат свободно да пътуват по коледните празници. А това е доста значимо за десетки милиони германци, които са ужасно привързани към фамилните коледни обичаи.

Предизвикателствата във външната политика

В региона на външната политика новата министърка Аналена Бербок от Зелените се изправя пред същински сложни задания. Но дано не забравяме, че напролет допитванията я виждаха даже като канцлерка – тъй че несъмнено е готова за тези задания. Тя от много време се ангажира с един явен проевропейски курс, а партията на Зелените живее с концепцията за федерална европейска страна. Така че Бербок позитивно ще влага доста сили в стабилизирането и укрепването на Европейски Съюз – още повече, че редица страни членки чакат от Германия да поеме лидерската роля. По отношение на Русия и на Китай бъдещата външна министърка зае ясни позиции.

В връзките с Китай би трябвало да има разговор, само че и неотстъпчивост, счита тя. За разлика от социалдемократите, които през последните години проявяваха повече самообладание към Путин и неговата политика, Бербок има намерение и към Русия да работи със същата философия: ясни позиции, разговор и неотстъпчивост. Знае се, че – отново за разлика от социалдемократите – тя държи да бъде спрян газопроводът „ Северен поток-2 “ – въпреки че не е напълно ясно по какъв начин това влиза в естетика с проектите на нейния сътрудник и вицеканцлер Хабек за повече газ в енергетиката. Колкото до връзките със Съединени американски щати: след ерата „ Тръмп “ публичното мнение и политиката в Германия, а и новата външна министърка с облекчение се афишират за възобновяване на предходните тесни другарски и партньорски връзки. Което, прочее, към този момент съвсем се е случило.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР