По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националният събор

...
По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националният събор
Коментари Харесай

По Гергьовден ще е юбилейното десето издание на Събора на овцевъдите

По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националният събор на овцевъдите в България. Събитието ще се организира на 6, 7 и 8 май 2022 година край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще съчетае най-традиционния български занаят – овцевъдството с националната битова просвета и фолклор.
Най-голямото пролетно събитие навън в страната ще предложи запаметяващи се прекарвания за експертите в сектора, феновете на националния обичай и творчество, феновете на старовремските кулинарни обичаи и на здравословните фермерски храни. Юбилейното издание на събора ще е същински празник на българското с доста незабравими страсти за цялото семейство.
В дните на събора ще се организира най-мащабното ревю на чистопородни овце и кози и на едно място ще може да се види разнообразието на автохтонни, обичайни и редки породи отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир ще бъде показана селскостопанска техника, съоръжение, фуражи, профилирана литература и лекарства за отглеждането на животни. Ще бъдат показани пастирски кучета, коне и забавни демонстрации.
В надпревари по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой на кози, изтегляне на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна, а най-атрактивната конкуренция ще е надпреварата за най-тежък коч, в която притежателят на животното-победител ще получи награда от 1000 лв..
Под мотото „ Българските храни от български първични материали “ ще се организира обичайното и най-мащабно българско ревю на фермерски артикули от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се оферират био храни и питиета.
За посетителите на събора ще има Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „ В търсене на изгубения усет “, разнородни кулинарни зони, ревю на занаяти, национални веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.
Неповторими прекарвания за цялото семейство ще предложи етно възстановката „ ЧифликЪт “. В особено обособената зона ще има интерактивни музейни експозиции свързани с овцевъдството, пресъздаване на остарели къщни занаяти, обреди, традиции и на селскостопански двор от близо век с разнообразни домашни животни и инвентар.
Фолклор от цяла България ще бъде показан на съпътстващия събора Десети Национален фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “. За обединенията учещи българските национални хора ще има огромно „ Гергьовско надиграване “, а всички запалени по националните танци ще могат да се включат в особено проведените хоротеки.
Най-малките гости ще могат да се забавляват в Детската творителница с разнообразни арт работилници и пленери.
Национален събор на овцевъдите в България се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Съборът ще организира годишно край Петропавловския манастир от 2012 година и за своите 9 издания до в този момент е привлякло повече от 800 000 гости.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР