По-евтин газ за месец април очаква енергийният министър Росен Христов.

...
По-евтин газ за месец април очаква енергийният министър Росен Христов.
Коментари Харесай

По-евтин газ през април очаква енергийният министър

По-евтин газ за месец април чака енергийният министър Росен Христов. Според него цените за идващите месеци ще се движат сред 35 и 40 евро за мегаватчас.

" Може би летния сезон ще има леко повишаване когато стартират да се пълнят хранилищата в Европа,но защото те жестоко са цялостни до към половината, в България малко повече. Не се чака да има подобен пик в потреблението, тъй че се надяваме цените да се стабилизират на едни естествени равнища ", разяснява Христов.

Министърът и изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов инспектираха през днешния ден построяването на терминала за полутечен газ край Александруполис, в който България има 20 % присъединяване. Министър Христов съобщи,че наземните работи се движат с два месеца напред в графика. Очаква се идната година да могат да се разтоварват 10 танкера или 1 милиарда куб. м, което ще бъде към една трета от количествата,необходими за България.

По наземната инфрастръктура би трябвало да се построи и 28 км газопровод до интерконектора в Комотини, откъдето газа ще влиза в българската газопреносна мрежа. Плаващата платформа за терминала се създава в Сингапур. Терминалът е с потенциал от 5 милиарда кубически метра, като България ще употребява една четвърт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР