По думите й картелът много трудно се доказва и отнема много

...
По думите й картелът много трудно се доказва и отнема много
Коментари Харесай

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията: Ние не се занимаваме с цените на стоките

По думите й картелът доста мъчно се потвърждава и лишава доста години. 

Комисия за защита на конкуренцията не се занимава с цените на стоките, тъй като комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме каузи при положение, че имаме подозрения за картели. Картелът в действителност е съглашение и неразрешена процедура за координиране на цени, на пазари, на делене и установяване на клиенти - това съобщи в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " ръководителят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Ще бъдат прегледани всички сигнали и тъжби във връзка с цените и да може да бъдат систематизирани, да се проучва положението на пазара и надлежно, в случай че се окаже това е по този начин да бъдат планувани и наказания.

" При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтригуваните страни, каним ги навън съвещание, на което те излагат своите възражения. Първо повдигаме определение за осъществено нарушаване, връчва се на страната и има право в избрания в закона период да направи такова несъгласие, да го изслушаме и след което постановяваме решение ", изясни Ненкова.

По думите ѝ, решенията на Комисия за защита на
Всичко за Вашата сватба
конкуренцията могат да бъдат обжалвани пред Върховен административен съд, а тези за нелоялна конкуренция се апелират пред Административен съд - София-област. Когато Комисия за защита на конкуренцията откри картел, от там съумяват да го потвърдят. Според нея, няма по какъв начин от комисията да принуждават комерсиалните вериги да понижат цените на стоките.

" По принцип картелът доста мъчно се потвърждава. Европейската процедура е такава, че като време се изисква време сред 5, 8 и 9 години. И не инцидентно мандатите на тези органи там са такива, а единствено в България мандатът е минимален като период ", изясни Юлия Ненкова.

От 6-7 месеца следят тези сигнали за проблем на пазара. Едновременно с това Комисия за защита на конкуренцията следи и нелоялните търговски практики - като нелоялно привличане на клиенти, дъмпингови цени и всички тези текстове от закона, които регламентират нелоялната комерсиална процедура.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg