По думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева България

По думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева България ...

Инфраструктурата е дала демокрация, сигурност и свобода на българите, обяви Захариева.По думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева България никога не бива да си помисля да бъде троянски кон на Турция в Европейския съюз, а и не го прави особено в момента.

"Българският национален интерес е да имаме силен, стабилен и обединен ЕС. Стереотипът, че България е най-бедната - да де, но само за 10 години, откакто сме член на съюза, брутният вътрешен продукт е с почти 30 % по-висок. Доходите са сигурно с над 100 %. Да не говоря за инфраструктурата, но по-важното е, че тя е дала демокрация, сигурност и свобода на българските граждани", коментира Захариева пред "Нова телевизия".

И продължи за Турция.

Според нея за България няма да е е добре, ако страната има голям съсед, член на НАТО, който не приема европейските ценности. "Не заставаме на страната на Турция срещу ЕС. В никакъв случай". Посланието, което България отправяла с контактите си с Анкара не било затваряне на очите за проблемите с демокрацията в Турция - напротив те се казват, но "трябва да говорим и да видим обективно какво можем да правим с Турция", обясни Захариева. Тя подчерта, че Анкара е важна за борбата с тероризма, мигрантската криза и голям икономически партньор, "да не говоря за отбраната", но България трябва да говори открито за проблемите им, "има обективни критерии за приемане в ЕС", допълни външният министър.

Захариева коментира и речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и началото на българското европредседателство, което бе съпроводено с няколко протеста. По думите на Захариева е нормално, когато някой не е доволен от дадена политика и иска да бъде чут, да търси такова време за протест, когато ще има най-голямо покритие. "Общо взето цялата брюкселска преса беше тук. Имаше девет или единадесет протеста с различни искания. Не беше нещо неочаквано. Но се надявам хората да са чули речта на Туск, защото той наистина

спечели сърцата на българите.

Беше много вълнуващо. Аз не очаквах. Често политиците казват нещо на езика на държавата, в която са гости, но цялата реч", заяви Захариева.

"Това е по-особен знак - цяла реч на български език показва, че страна ни е близка до сърцето на Туск, а на второ място той е председател на Европейския съвет, който е политическият орган и който взема решенията", допълни тя.

Захариева, която е вицепремиер по съдебната реформа, коментира още, че

"Целта на реформата не е да отпадне мониторинга,

а да имаме бърза, ефективна и безпристрастна съдебна система".

Допълни, че когато чуждестранните медии са попитали премиера Бойко Борисов за отпадане на мониторинга над страната, той отговарял, че ще падне, "когато сме готови".

"Надявам се с работата си да покажем през тези шест месеца, че България има още какво да представи", каза Захариева.

По думите ѝ по време на българското европредседателство е важно да успеем да покажем, че политиките в Европейския съюз всъщност са важни за всеки един. Според нея сигурността на Западните Балкани е една от тези политики.

Източник: dnevnik.bg