По-достъпно и по-евтино да се ремонтират стоки извън гаранционния срок.

...
По-достъпно и по-евтино да се ремонтират стоки извън гаранционния срок.
Коментари Харесай

Директива на ЕС: По-лесен ремонт на електроуреди, вместо да се заменят с нови


По-достъпно и по-евтино да се ремонтират артикули отвън гаранционния период. Това планува Европейската комисия, която одобри предложение, позволяващо на потребителите по-лесно да ремонтират своите артикули, вместо да ги заменят.

Атанас Стефанов е механик на домашен уреди от повече от 10 години. Споделя, че клиентите се въздействат от това дали има аварийни елементи и какъв брой би им коствал ремонт. Така преценят дали да вземат нов артикул, или да го поправят.

Атанас Стефанов, механик и шеф на сервиз
Снимка: bTV


„ В множеството случаи при евтините уреди цената на ремонт надвишава цената на продукта и клиентът избира да си смени уреда с нов “, изяснява Стефанов

Атанас Стефанов, механик и шеф на сервиз
Снимка: bTV


Ремонтът може да се окаже и по-дълъг от мечтаното за клиента.

„ Проблемът с ремонтирането на артикули отвън гаранция е действителен, тъй като много постоянно продуктите, които купуваме, са основани просто да устоят избран интервал, който е почти колкото гаранцията. Някои артикули устоят повече. Зависи от цената и качеството. На този стадий се постанова просто да изхвърлим продукта, тъй като е прекомерно скъпо да го изправим “, разяснява Антоан Атанасов, юрист в Асоциация „ Активни консуматори “.

Антоан Атанасов, юрист в Асоциация „ Активни консуматори “
Снимка: bTV


Европейската директивата планува опция потребителят да ремонтира артикули при производителя след приключването на гаранцията. Ще бъде получаван и европейски документ.

„ Това предложение за смяна на актуалната инструкция ще се отрази положително на потребителите, тъй като ще се сътвори онлайн платформа, която ще е напълно безвъзмездна за потребителите. Ще могат да потърсят сервиз, който е покрай тяхната локация, могат да потърсят за избрани артикули и кой ще направи по-бърз ремонта “, добавя Атанасов.

Директива на Европейски Съюз: По-лесен ремонт на електроуреди, вместо да се заменят с нови
Снимка: bTV


Всички тези дейности ще окажат въздействие върху ограничението на отпадъците. Според „ Евробарометър “ над 70% от европейците се усещат виновни за измяната на климата. Въпреки това над 35 милиона тона отпадъци се изхвърлят всяка година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР