По-достъпна градска среда за хората с увреждания обещаха от Столичната

...
По-достъпна градска среда за хората с увреждания обещаха от Столичната
Коментари Харесай

С какви трудности се сблъскват хората с увреждания?

По-достъпна градска среда за хората с увреждания дадоха обещание от Столичната община до края на тази година. Вече са факт два асансьора в подлеза на хотел " Плиска " и три в този до Окръжна болница. Все още обаче недостъпни се оказват доста от улиците. С какво се сблъскват хората в неравоностойно състояние, вижте в репортажа.

 Майки на деца с увреждания излизат на митинг Майки на деца с увреждания излизат на митинг
Те упорстват за гарантиране на персоналната помощ. Най-малко 20 организации от 10 града на страната ще се включат в митинга. Шествието ще стартира пред сгр...

Срещнахме се с Петко Сталинчев пред блока, в който живее в Студентския град. Той е четвърти курс в Софийския университет и всеки ден самичък изминава пътя от мястото, където живее до университета. Излизането от блока се оказва най-лесната част от неговия път.

Петко Сталинчев: След това стартират трудностите. От бордюр до бордюр, нескосени. Спирките нито са обозначени, нито са скосени бордюрите, с цел да мога да сляза. Всеки бордюр е една берлинска стена за мен.
От Столичната община споделиха, че към този момент са упълномощили на компания да ремонтира тротоарите наоколо до спирката на Зимния замък. Работата би трябвало да стартира през април и да завърши до началото на май тази година. От общината плануват тротоарите в съвсем цяла София да бъдат пригодени за хората в неравностойно състояние.
Даниел Евлогиев - шеф на транспортна инфраструктура към Столична община: Рампите, които ще се построяват, ще бъдат в зоните на спирките, които обслужват градския превоз според от техническата опция.
Следващото затруднение, през което трябваше да мине нашият воин, беше подлезът на Софийския университет. Минава по рампата, която се оказва прекомерно висока за него.
Даниел Евлогиев - шеф на транспортна инфраструктура към Столична община: Във времето, в което е изграждана нормативната уредба, е била друга от тази, която работи в този момент. Това включва наклони на подлези. Ще проучим опцията за слагане на асансьор, в случай че има техническа опция, ще го осъществяваме.
Петко среща компликации и когато върви на спектакъл.

В " Сълза и смях " се наложило да го носят от стълбите до залата. Оказа се, че там имат устройство предопределено за хора с увреждания, само че за него би трябвало авансово да бъде подадена поръчка.
Петко Сталинчев: Видяхте то не работи. В другите театри аз съм сигурен, че няма и такова нещо.

Петър Райжеков - управител на спектакъл " Сълза и смях ": Тъй като една рампа би трябвало да направи завой, за това е належащо пространство някъде към 2 метра и нещо. Тук стълбите също не са подобаващи за рампа.
От Столичната община дадоха обещание до края на 2018 година огромна част от плануваните ремонтни действия по тротоари, подлези и спирки на градския превоз, да бъдат осъществени. За Петко Сталинчев и всички, които се борят с всекидневните компликации на недостъпната градска среда, остава да чакат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР