По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | С ден закъснение България изпраща помощ на Северна Македония заради пожарите, Пекин отвръща на удара за Huawei с ограничения за Ericsson и Nokia

По-долу ще видите деликатно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -. Продължава борбата с горските пожари на Балканите
Какво се случи? Заради горещото време и мощните ветрове в Гърция и Турция пламват нови огнища. Хиляди хора в северните покрайнини на Атина бяха евакуирани от домовете си поради вилнеещ наоколо пожар. В Турция през последните дни бяха овладени близо 150 пожара, продължава да има дейни огнища край курортите Мармарис, Анталия и Мерсин. В същото време България реши да изпрати помощ на Република Северна Македония един ден откакто министър председателят на страната Зоран Заев изиска подпомагане.

Защо това е значимо? Вчера Заев организира диалог със служебния министър председател Стефан Янев, в който българската страна изрази подготвеност за помощ, само че предизвести, че преодоляването на пожарите на лична територия е приоритет. Днес обаче Министерският съвет заяви, че " България изпраща поддръжка на Република Северна Македония за справяне с разразилите се пожари на територията на югозападната ни съседка. Страната ни ще подкрепи РСМ по линия на механизма за взаимопомощ, като за потушаване на бедствието в Кочани и Делчево българското държавно управление възнамерява да изпрати 25 пожарникари, 3 пожарни автомобила и още 2 помощни автомобила ".

Това се случва, откакто Сърбия още през вчерашния ден изпрати в Северна Македония четири хеликоптера за гасене на пожари, пристигнали дружно с вътрешния министър Александър Вулин. Вулин увери, че Северна Македония постоянно може да разчита на Сърбия. Той също по този начин употребява случая да изтъкне помощта като изгода от плана " Отворени Балкани " за интеграция сред Сърбия, Северна Македония и Албания, показващ потребността " всички нации на Балканите да сме по-близко едни до други ". София закъсня с ден да употребява шанса да се покаже като добър комшия на фона на обтегнатите връзки със Скопие.
Испания приканва Европейски Съюз за ограничения против високите цени на електрическата енергия
Какво се случи? Испания прикани Европейски Съюз да поддържа ограничения за ограничение на покачващите се цени на електрическата енергия, защото разноските на жителите порастват и по този начин се задълбочават несъгласията със тактиката на съюза за понижаване на въглеродните излъчвания. В изявление за Financial Times Тереза Рибера, вицепремиер по околната среда, планува, че високите цени и налози могат да провокират реакция против самодейностите за понижаване на нездравословните излъчвания, като Испания е в " окото на урагана ".

Защо е значимо? Цените на електрическата енергия на целия континент, в това число и България, доближиха рекордни стойности през последните дни, което се отразява на цените на производителите и оттова води до покачване на инфлацията. Рибера прикани Европейски Съюз да предприеме ограничения за въвеждане на таван на цените на електрическата енергия. " Нуждаем се от цена, която покрива разноските, само че въпреки всичко е рационална за потребителя ", споделя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР