По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които ...

K: Свят | Търговската сделка между ЕС и Австралия е във фризера, масова евакуация на Канарите заради изригнал вулкан/>

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук. Подбрани пазарни и бизнес новини - . Търговската сделка между ЕС и Австралия е във фризера
Какво се случи? Преговорите по търговската сделка между ЕС и Австралия са изправени пред голямо предизвикателство заради нежеланието на Франция да участва в тях. Действията на Париж са в отговор на подписания миналата седмица пакт Aukus, според който Австралия ще купи ядрени подводници от САЩ и Обединеното кралство. Това ще направи островната държава едва седмата в света, която оперира ядрени подводници. Австралийските власти вече бяха постигнали споразумение с Париж, като през 2016 г. те договориха закупуването на 12 неядрени подводници от Франция. Договорът беше за 37 млрд. долара, но вече не е валиден.

Защо това е важно? Френският президент Еманюел Макрон отзова посланиците си в Канбера и Вашингтон в отговор на австралийските действия, което експерти определят като нечувано между стратегически партньори. "Спазването на думата е условие за доверие между демокрациите и съюзниците", каза Клеман Бон, френският министър по европейските въпроси, пред Politico. "Така че е немислимо да продължим напред по търговските преговори сякаш нищо не се е случило с държава, в която вече нямаме доверие", добави той.

Брюксел до момента е провел 11 работни срещи с австралийските си колеги, опитвайки се да завършат търговското споразумение преди края на годината. Преференциален достъп до европейския пазар за австралийските фермери беше ключовата част от преговорите за Канбера, но след последните събития изглежда, че това ще бъде трудно постигнато. Европейската комисия на теория има правото да провежда преговори от името на 27-те членки, но Франция и преди е блокирала подобни сделки, когато сметне, че има основания.
Партията на Путин запази властта си в Русия, но с по-малка подкрепа
Какво се случи? Партията, подкрепяща президента Владимир Путин "Единна Русия", запазва мнозинството си, но получи по-малко гласове в сравнение с преди четири години на приключилите през уикенда избори. Комунистите рязко увеличават резултата си. Това сочат данните при почти всички обработени протоколи. Подкрепата за "Единна Русия" се е свила с поне 10% спрямо предишните избори, но все пак тя взима малко под 50%. Конституционното мнозинство (300 от 450 места в Думата), на което "Единна Русия" ще може и занапред да разчита, се получава от комбинацията между резултата ѝ по пропорционалната система (от партийни листи) и кандидатите в мажоритарните избирателни райони.

Защо това е важно? Според анализ на Reuters по-ниският резултат на "Единна Русия" се дължи на спада на жизнения стандарт, на обвиненията в корупция от страна на опозиционера Алексей Навални и на тактическото гласуване, организирано от неговите последователи.

Източник: capital.bg