По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Талибаните отричат молла Барадар да е убит; Путин прие Асад за първи път от години

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Талибаните отхвърлят молла Барадар да е погубен

Какво се случи? Движението на талибаните, което завзе властта в Афганистан преди към месец, публично отхвърли спекулациите, че молла Абдул Гани Барадар, който е един от неговите водачи, може би е умрял при престрелка със съперничещи фракции. През последните дни вървят упорити клюки, че той е бил погубен или тежко ранен при конфликт с поддръжници на Сираджудин Хакани, който управлява терористичната организация мрежа Хакани и заема поста на вътрешен министър в новия кабинет. Барадар не се е появявал от известно време на обществени места, а също по този начин не взе участие в формалната среща с катарския външен министър в Кабул в неделя, макар че бе разгласен за първи вицепремиер в държавното управление на талибаните.

Защо това е значимо? По неофициална информация от разнообразни източници е доста евентуално в редиците на талибаните да върви развой на вътрешно разделяне. Молла Абдул Гани Барадар, който оглавяваше политическия офис на придвижването в катарската столица Доха, е един от покровителите за по-умерена политика на новия режим и последователно отваряне към света. Мрежата Хакани и Сираджудин Хакани от своя страна са известни със своя радикализъм и са виновни за едни от най-кървавите самоубийствени атентати по време на десетилетната революция в Афганистан. Левицата може да забави " зеления преход " в Норвегия

Какво се случи? Левите и лявоцентристките опозиционни партии в Норвегия са на път да получат болшинство в локалния парламент след извършените в понеделник избори. Очаква се законодателството, обвързвано с климатичните промени и данъчната политика, да бъде в основата на договарянията за съставяне на коалиция. Досегашният закостенял министър председател Ерна Солберг ще напусне поста си след осем години на власт, а водачът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре се готви да образува новото държавно управление.

Защо това е значимо? Големият залог в политическия спор в Норвегия е статутът на страната като водещ производител на петрол и природен газ. Въпреки че има народен консенсус за последователното трансформиране на стопанската система, основана на приходите от фосилни горива, множеството леви партии са последователи на по-плавния " зелен преход " поради работните места, които петролната промишленост основава. Най-вероятно лявоцентристките партии ще имат най-малко 100 депутата в 169-местния парламент, което ще им разреши да образуват държавно управление без присъединяване на Зелената партия, която коренно се опълчва на добивната промишленост. Путин одобри Асад за първи път от години, изолира се поради коронавирус

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР