По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | ЕЦБ ще забави "умерено" изкупуването на облигации, германският износ с ръст за 15-и пореден месец

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.Подбрани пазарни и бизнес вести -. ЕЦБ разгласи " умерено " закъснение в изкупуването на облигации
Какво се случи? Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи, че ще изкупува по-малко облигации до края на годината в отговор на подобряващи се стопански и финансови условия. Институцията остава в подготвеност още веднъж да разшири тласъците, в случай че вероятността пред еврозоната се утежни. Антикризисната стратегия предвиждаше парична агресия от 1.85 трлн. евро, или 80 милиарда на месец, посредством изкупуване на активи. Тя ще продължи най-малко до март 2022 година, като остават да бъдат изхарчени 500 милиарда евро. Намаленото движение значи, че вложенията ще бъдат на стойност 60-70 милиарда евро месечно, като това ще разреши да бъде изкупен всичкият дълг на държавните управления до края на годината, твърдят от ЕЦБ. Стандартната стратегия за изкупуване на облигации за 20 милиарда евро на месец също е дейна и се чака да бъде разширена след края на рецесията.

Защо това е значимо? Решението за забавянето на ЕЦБ идва в изискванията както на висок стопански растеж в еврозоната, по този начин и на рекордна инфлация от 3% за август. Големият брой имунизирани спомага за възобновяване на бизнес интензивността и потреблението. Фед в Съединени американски щати и Английската централна банка възнамеряват отдръпване на паричните тласъци до края на тази година, а централните банки в Канада, Австралия и Нова Зеландия към този момент започнаха този ход. След новината еврото нарастна за малко до 1.1839 за $, само че по-късно спадна до 1.181.
Германският експорт с растеж за 15-и следващ месец
Какво се случи? Въпреки усложненията с доставките на материали износът на Германия продължава да нараства. През юли покачването е било 0.5% спрямо предходния месец, разгласи Федералната статистическа работа в четвъртък. Очакванията на анализаторите бяха за сходен растеж. Вносът обаче изненадващо е понижен през юли с 3.8% на месечна база.

Защо това е значимо? Износът на най-голямата европейска стопанска система към този момент е с 1.6% по-висок спрямо февруари 2020 година, месец преди налагането на първите ограничавания поради пандемията в Германия. Заради възобновяване на международната стопанска система и упованията на бизнеса остават позитивни. Германия е значим базар за българския експорт.
Афганистан позволи евакуация на още чужденци
Какво се случи? Правителството на талибаните позволи още чужденци да изоставен страната, като в четвъртък това ще създадат 200 души, съобщи американски представител, представен от Reuters. Тези чартъри ще бъдат измежду първите интернационалните цивилен полети от летището в Кабул, откакто талибаните превзеха столицата в средата на август. В същото време държавното управление забрани митингите " за известно време " след три дни на демонстрации против новата власт в разнообразни градове и известия за убити. В бъдеще те ще би трябвало да бъдат съгласувани с управляващите минимум ден преди да се проведат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР