По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Америка напусна Афганистан, ЕС вади САЩ от препоръчителния списък за безопасно пътуване

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.
Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете.
Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Съединени американски щати напуснаха Афганистан, страната към този момент се ръководи от талибаните
Какво се случи? Ръководителят на централното командване на Съединени американски щати ген. Франк Маккензи разгласи края на 20-годишното американско военно наличие в Афганистан към половин час преди среднощ в понеделник. Според разнообразни планове в Афганистан са останали сред 100 и 200 американски жители, които са желали да изоставен страната, само че не са съумели да доближат кабулското летище в точния момент поради големите тълпи и вследствие на ограниченията след самоубийствените атентати на терористичната организация " ИДИЛ - Хорасан ". Въпреки терористичните офанзиви президентът на Съединени американски щати Джо Байдън не пожела да промени първичните си проекти да изтегли всички американски военнослужещи от страната до 31 август.

Защо това е значимо? Талибаните стартират ръководството на страната с посланието, че желаят да имат положителни взаимоотношения със Съединени американски щати и света. Говорителят им Забихула Муджахид съобщи, че силите за сигурност на придвижването ще бъдат " деликатни и учтиви ". Много афганистанци обаче се притесняват, че талибаните може да се върнат към практиките от предходното си ръководство сред 1996 и 2001 година, когато напълно зачертаха правата на дамите и постановяваха властта си със средновековна свирепост съгласно ислямското право. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри в понеделник резолюция, с която приканва талибаните да спазят уговорката си да оставят всички искащи свободно да напущат Афганистан през идващите дни и да разрешат достъп до страната за филантропични помощи.
Европейски Съюз вади Съединени американски щати от целесъобразния лист за безвредно пътешестване Какво се случи? Съветът на Европейския съюз реши да отстрани Съединените щати и още 5 страни от листата за безвредно пътешестване по отношение на пандемията. Това значи, че американците и жителите на Република Северна Македония, Косово, Черна гора, Израел и Ливан ще бъдат подложени на по-обстоен надзор при влизане на територията на Евросъюза поради нарасналата заболеваемост на жителите им от ковид-19.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР