По-добре си стойте вкъщи, защото опасно силен вятър ни очаква

...
По-добре си стойте вкъщи, защото опасно силен вятър ни очаква
Коментари Харесай

По-добре си стойте вкъщи! Червен код за опасно време

По-добре си стойте у дома, тъй като рисково мощен вятър ни чака във вторник, 28 март! След прекосяването на средиземноморския циклон, идва ред на мощните пориви напразно. Очакваните поривите тук-там в Дунавската низина и Горнотракийската равнина ще доближават до 80-90 км/ч! Не са изключени и материални вреди. Опасен вятър се чака и в региона на Сливен, написа Meteo Balkans.

Съвети при червен код: избягвайте да излизате на открито! Бъдете готови за предстоящи материални вреди, изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.
-->
Освен мощни пориви, севернякът ще донесе в страната и намаляване на температурите, които тук-там ще доближат до 5-8 градуса по Целзий.

През нощта против вторник ще доминира забележителна облачност и ще е дъждовно, като над източните региони от страната ще паднат обилни по количества превалявания. Очакваме и гръмотевична активност.

Вятърът в Дунавската низина ще се ориентира от северозапад, до мощен, и с него ще прониква нова порция по-студен въздух. С понижението на температурите по високите западни полета и в Шуменското плато, дъждът ще се примесва със сняг.

Минималните температури ще се намалят и ще са сред 2-6°С. По-студено ще е над планинските региони от западна България – до минус 1°С. Малко по-топло по Черноморието – до 5-6°С

През деня във вторник процесите в страната ще стартират да стопират. Облачността от запад на изток ще се раздира. Значителна ще се задържи тя над Източна България, като на обособени места към Шуменското плато дъждът ще се примесва със сняг. След обяд над северозападните и западните региони ще се образува купеста облачност, като от нея ще превалява дъжд, а над 700 метра и от дъжд и сняг. Ще бъде прохладно, изключително над Дунавската низина и Централна Стара планина.

Максималните температури ще се задържат към 6-11°С.

В София през нощта против вторник ще е облачно и дъждовно. Вятърът ще се ориентира от северозапад, до мощен, и с него ще прониква нова порция по-студен въздух. С понижението на температурите, по високите квартали на София, дъждът ще се примесва със сняг. През деня ще доминира раздрана облачност – с превалявания от дъжд и сняг.

Минималните температури ще се намалят и утринните им стойности ще са към нулата, а оптималните - ще бъдат сред 4-6°С. По планините ще се задържи със забележителна облачност и превалявания от сняг. Ще духа мощен до ураганен вятър от северозапад. Следобед в масивите от Западна България преваляванията ще стопират и облачността ще са раздира. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към минус 4°, на 2000 метра - към минус 12°.

По Черноморието през нощта против вторник се чакат обилни превалявания от дъжд. През деня ще се задържи със забележителна облачност и с превалявания от дъжд. Ще бъде прохладно, със мощен северозападен ватът. Максимални температури: 7°-9°С. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.

Синоптичната конюнктура на Балканите ще се усложнява. Причината е преминаващ средиземноморски циклон. Очакваме мощни пориви напразно над Дунавската низина и  Южна Румъния. Значителни превалявания се чакат над Южна Гърция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР