По делото, известно като Барселонагейт, се извършват преводи на предоставени

...
По делото, известно като Барселонагейт, се извършват преводи на предоставени
Коментари Харесай

Прокуратурата спонтанно се сети за 219-те страници на испански по Барселонагейт

По делото, известно като " Барселонагейт ", се " правят преводи на предоставени от способените органи на други страни голям размер документи, въз основа на които следва назначение на съдебно-счетоводна експертиза и осъществяване на спомагателни разпити на редица очевидци. "

Това се споделя в днешно известие на прокуратурата, по отношение на делото, тръгнало преди години.

Оттам разясняват, че казусът е на специфичен доклад във Върховна касационно прокуратура, т.е. - по него работи прокурор от Градската, само че се регистрира своеврменно на висшите обвинители.

Най-общо т. нар " Барселонагейт " потегли след филмче в анонимна фейсбук страница, в което се твърдеше, че някогашна моделка с малко дете живее суперлуксозен живот в Барселона, има скъпа къща и даже има собствен бутик. Борислава Йовчева бе свързвана с Бойко Борисов, въпреки че столичен предприемач излезе и разгласи, че му е близка и по този начин оправда произхода на къщата.

След разкритията и двете собствености " потънаха ". Но се разбра, че по линията интернационалното съдействие у нас са пристигнали огромен размер материали, които били.... на испански.

Бившата Специалиризана прокуратура (която трябаше да проверява " високата корупция " ) разгласи на брифинг, че се касае за 219 страници материали.

Те трябваше да се преведат и " проучват " от наблюдаващ прокурор или даже екип от такива. Спецпрокуратурата разгласи всичко това и сподели, че материалите са получени " през вчерашния ден " на брифинг на дата 15 февруари 2022 г. 

Не излиза наяве какво постанова през днешния ден да се пусне ново прессъобщение всъщност - с информация само, че по делото се работи интензивно, както и - че предстоят нова счетоводна експертизи и " спомагателни разпити на редица очевидци ".

" В този смисъл популяризираните посредством медиите изказвания, че делото „ Барселонагейт “ е „ на трупчета “ не подхождат на фактическото състояние ", пишат още от прокуратурата.

Ето и оригиналът:

Прессъобщение по отношение на досъдебно произвеждане, известно в общественото пространство като „ Барселонагейт "

Във връзка с редица изявления в медиите във връзка досъдебното произвеждане, известно в медиите като „ Барселонагейт “, и след получено позволение по реда на Наказателно-процесуален кодекс от наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

Ръководството и надзорът по досъдебното произвеждане са реализирани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на профилираните структури. Делото е взето на специфичен контрол още през месец февруари 2021 година от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна профилирана прокуратура (закрита).

Към сегашния миг и с оглед законодателните промени от 2022 година управлението и надзорът по делото се реализират от Софийска градска прокуратура.

Във Върховна касационна прокуратура от време на време постъпват информации от наблюдаващия прокурор при СГП по отношение на хода на следствието, както по отношение на реализирания специфичен контрол, по този начин и във връзка нуждата от даване на информация от страна на Прокуратура на Република България на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE).

Видно от последните постъпили информации от СГП, по делото се правят преводи на предоставени от способените органи на други страни голям размер документи, въз основа на които следва назначение на съдебно-счетоводна експертиза и осъществяване на спомагателни разпити на редица очевидци.

В сходство с настоящия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се реализира откакто по досъдебното произвеждане са осъществени всички дейности по следствието, нужни за откриване на обективната истина.

В този смисъл популяризираните посредством медиите изказвания, че делото „ Барселонагейт “ е „ на трупчета “ не подхождат на фактическото състояние и имат за цел да затруднят работата на Прокуратура на Република България, да осуетят законосъобразното развиване на досъдебното произвеждане и да обслужат нелегитимни политически ползи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР