По данни на Световната здравна организация около 40% от хората

...
По данни на Световната здравна организация около 40% от хората
Коментари Харесай

Дефицит на В12 – застрашава ли ви?


По данни на Световната здравна организация към 40% от хората имат равнища на витамин В12 в организма, близки до минималните гранични стойности . Това слага голяма част от международното население в риск от рисков недостиг на В12 с всичките му последици върху здравето.

Като най-логична мярка за предварителна защита на хроничния недостиг на витамина се предлага постоянен банкет на храни, богати на В12. Често обаче решението на казуса не е толкоз просто. Защото причина за дефицита му може да бъде освен ниският банкет, само че и нарушеното асимилиране на витамин В12.

Групата на аргументите , които може да провокират дълготраен недостиг на В12, или да покачат риска от подобен, е в действителност разнообразна. И въпреки всичко в нея може да се откроят няколко най-често срещани.

Вегетарианство или веганство
Повечето богати източници на витамин В12 измежду храните са скотски артикули. Това слага хората, които отхвърлят потреблението им, в най-застрашената група за недостиг на значимия витамин. Не е случае фактът, че най-голямата група хора, диагностицирани с това положение, са точно веганите и вегетарианците. Това постанова всички фенове на новите трендове в здравословното хранене да се наблюдават постоянно за недостиг на В12. Добрата вест е, че черният дроб има опция да складира избрани количества от витамина и извънредно рухване на кръвните му равнища няма по какъв начин да настъпи при единствено краткотрайни ограничавания на хранителния режим.

Продължително лекуване с антиацидни медикаменти
Рефлуксът, или стомашните киселини, са доста постоянно недоволство при актуалните условия на живот с непълноценно хранене. Той се лекува главно лекарства

от групата на антиацидите, които обезвреждат интензивността на стомашната киселина.

Тя обаче е нужна за активиране на езимите, които подсигуряват усвояването на витамин В12 от храната. Така, хората, които постоянно одобряват антиациди, са застрашени от недостиг на В12 даже когато си набират задоволителни дози с храната. Продължителният банкет на антиациди би трябвало наложително да е съветван с доктор.

Диагноза

гастрит

И двете форми на гастрит – автоимунен и атрофичен – протичат с увреждане на стомашната лигавица и понижаване секрецията на стомашни сокове от нея. Така също може да се стигне до нарушено асимилиране на витамин В12.

Свързани публикации.. На какво се дължи дефицитът на витамин В12? 0 Терапиите при язва предизвикват дефицит на витамин B12 0 Храни, с които да си набавим витамин B12 1

Напреднала възраст
Проучванията демонстрират, че рискът от недостиг на В12 нараства, паралелно с придвижване на възрастта. Така, към 15% от хората над 60-годишна възраст се диагностицират с това положение. Дефицитът на витамина се показва като една от главните аргументи за честите случаи на неврологични нарушавания при възрастните хора. В12, както и останалите витамин от групата В-комплекс, имат съществена роля за естественото положение на нервната система.

Всеки, който попада в рисковите групи за недостиг на витамин В12, може да разчита на повишение на приема му с храната или на банкет на добавки, когато повода е неприятното му асимилиране. При всички случаи обаче постоянното следене и установяването на повода за недостиг на витамина е основно за отбягване на хроничните или скрити негови прояви.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР