По данни на Министерството на благоустройството на Испания, в чиито

...
По данни на Министерството на благоустройството на Испания, в чиито
Коментари Харесай

МВнР предупреждава за усложнена от протести обстановка в Барселона

По данни на Министерството на благоустройството на Испания, в чиито пълномощия влизат транспортните инфраструктури, предвид на общата стачка и плануваните многолюдни демонстрации в Каталуния на 18 октомври са взети ограничения да се подсигурява публичния превоз и свободата на напредването в Каталуния и особено в Барселона, оповестява Министерство на външните работи.

Стачката докара до предприемането на превантивни ограничения като затваряне на търговски вериги и магазини, неучебни дни за учебни заведения и университети, анулиране на концерти, спортни събития и театрални представления.

Пренасочен е морски круиз с 918 туристи, който ще дебаркира във Валенсия вместо в Барселона. Врати са затворили емблематични културни забележителности като катедралата " Саграда фамилия " в Барселона.

Очаква се кулминационната точка на митингите да стартира при събирането на шест лъча манифестанти към 17 ч. локално време, 18 ч. българско време.

На интернационалното летище в Барселона през днешния ден са регистрирани 57 анулирани полета, множеството на фирмите Vueling и Iberia. Според испанските управляващи все пак ситуацията на летището е естествена, тъй като са взети ограничения да не се повтаря колапсът претърпян при започване на тази седмица.

От страна на самостоятелното държавното управление на Каталуния също неведнъж бе декларирано, че няма да се толерират прояви на принуждение, а единствено мирни шествия и митинги.

Поради предстоящата повсеместност на деянията през днешния ден, защитни ограничения са взети и в други огромни каталунски градове като Жирона и Лерида, където над 70% от магазините и заведенията ще останат затворени. Поради произшествия и блокади на пътя от групи протестиращи през днешния ден е мощно затруднено прекосяването на границата с Франция и в двете направления.

Протестиращите затрудняват трафика от Каталуния към Андора по шосе N-145 - единственото, по което е вероятен достъп от испанската територия. Проблеми има също по автомагистралите AP-7 в двете направления при Жирона и AP-2 при Лерида, както на националната пътна мрежа, по този начин и по самостоятелната, като има проблематични сектори с произшествия от горящи автомобилни гуми. Около 20 пътни артерии в Каталуния са с краткотрайно пресечен трафик.

Железопътният превоз действа, само че със закъснения, като са обезпечени минимални услуги от 33 %. Местните управляващи оповестиха, че ще обезпечат действието на метрото и рейсовете на 50 % от естествения график, само че единствено в часовете от 17.00 ч. до 20.00 часа локално време, а по-късно ще се понижи на 25 %.

Препоръчва се на българските жители да не подхващат без неотложна нужда пътувания до Каталуния в дните на митингите, а непрекъснато пребиваващите в региона български жители или туристи да заобикалят регионите, в които се провеждат протестни мероприятия.

Остават в действие и предходните предизвестия и известия от Министерството на външните работи на България.

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид наблюдават обстановката и са подготвени да оказват подпомагане при нужда.

Българските жители могат да се свържат с Градска канализация Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за незабавни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в отвън работно време: + 34 678 013 846.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР