По данни на Международната организация на труда (МОТ) всяка година

...
По данни на Международната организация на труда (МОТ) всяка година
Коментари Харесай

През 2021 г. трудовите злополуки са повече, но починалите - по-малко в сравнение с 2020 г.

По данни на Международната организация на труда (МОТ) всяка година 2.2 милиона служащи по света умират заради трудови злополуки и професионални заболявания. Ежегодно 270 милиона работещи получават съществени увреждания, а броят на случаите на професионални болести е към 160 милиона. По калкулации на МОТ загубите от тези трудови злополуки и болести възлизат на 4% от брутния вътрешен артикул в международен мащаб. Според организацията рисковите и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки запаси и понижават продуктивността и качеството на продукцията.

По данни на Национален осигурителен институт за 2021 година са станали 2392 трудови злополуки. От тях смъртни са 68 или по една гибел на 35 злополуки. За съпоставяне през 2020 година трудовите злополуки са били 2309, само че смъртните случаи от тях са 89 или по една гибел на 26 злополуки. Това значи, че всеки работен ден (249 за 2021 г.) сред 9 и 10 души претърпяват акцидент на работното място, а на 4 работни дни един служащ в България умира.

Прави усещане увеличеният брой трудови злополуки по отношение на миналата 2020 година, като се има поради, че доста от предприятията понижиха броя на работещите, заради отпуск или съкращения, а някои браншове преустановиха активност. Същевременно доста предприятия минаха на понижено работно време, работа от разстояние и други, разясняват данните от КТ „ Подкрепа “.

Анализите на Национален осигурителен институт занапред предстоят, само че предварителният извод, който КТ „ Подкрепа “ прави, е, че насочването на вниманието (и финансовия ресурс) от страна на работодателите към ограниченията за попречване на пандемията COVID-19, са станали за сметка на ограниченията за обезпечаване на общата сигурност на работното място, в т. ч психосоциалните опасности на работното място, мускулно–скелетните разстройства, сърдечно-съдовите болести и други

През 2021 година най-вече са смъртните случаи в строителството (строителство на сгради; строителство на съоръжения; характерни строителни дейности) – 18, следвани от сухопътен превоз – 10, търговия на едро и дребно – 7 и произвеждане на хранителни артикули – 5.

От МОТ споделят, че посредством ефикасен обществен разговор държавните управления и обществените сътрудници вземат участие интензивно във всички етапи на процеса на взимане на решения по сигурност, здраве и благоденствие (БЗБР) при работа. Това е значимо както при създаването и оповестяването на политиките по БЗБР и на законовите рамки за тяхното използване, по този начин и за действителното им използване на работното място.

КТ „ Подкрепа “ смята, че на равнище работно място мощната просвета на БЗБР е тази, при която безвредната и здравословна работна среда се прави оценка както от управлението, по този начин и от служащите. Позитивната просвета е учредена върху приобщаването на страните в трудовия развой посредством рационално присъединяване в дейностите за повишение на сигурността и здравето на работното място.

На работното място със мощна просвета на сигурност по време на работа служащите се усещат удобно, изразявайки угриженост за вероятни опасности или рискове, а управлението е интензивно в съдействието със служащите за намиране на подобаващи, ефикасни и устойчиви решения. Това изисква неприкритост в връзката и разговора на основата на доверие и взаимно почитание на всички равнища, означават от синдиката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР