По данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), през декември

...
По данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), през декември
Коментари Харесай

Вносът на руски петрол в ЕС се е свил през декември с 270 хил. барела на ден

По данни на Международната организация по енергетика (МАЕ), през декември вносът на съветски нефт в Европейския съюз е намалял по отношение на ноември с 270 000 барела на ден до 900 000 барела. Спадът е вследствие на влязлото в действие от 5 декември ембарго върху съветския нефт, внасян по море, както и на наложения от от Г-7 таван на цената от 60 $ за барел.

160 000 барела от изнасяните дневно общо 230 000 барела съветски нефт по море са импортирани в България, която се употребява от изключение в ембаргото.

Един танкер е дошъл в Италия, а други два - в Нидерландия, макар че от януари съветски нефт по море има право да внася само нашата страна, добавя интернационалната организация.

Като поредна мярка против съветската инвазия в Украйна, от 5 февруари ще влезе в действие и възбрана за вноса на съветски петролни артикули, в това число дизел.

Износът на съветски нефт по тръбопровода " Дружба ", който потегля от Русия и се разклонява в две посоки, не попада под ембарго. Северното направление минава през Беларус и Полша и стига до Германия, а южното прекосява Украйна и Словакия и стига до Унгария и Чехия.

Германските рафинерии в Лойна и Швед, които са свързани с тръбата, стопираха да купуват съветски нефт в края на 2022 година Германия обаче възнамерява за внася по тръбопровода по 30 000 барела на ден от Казахстан.

Това значи, че размерите по " Дружба " ще паднат с към 330 000 барела до 360 000 барела на ден, а делът на съветския нефт в европейския импорт ще се срине до едвам 5 на 100 по отношение на 27-30 на 100 преди началото на войната.

През декември износът на съветски нефт в Индия доближи нови върхове от 1,4 милиона барела на ден, до момента в който размерите за Китай - по море и по тръба, остават съвсем без смяна от 1,9 милиона барела на ден, сочат данните на МАЕ.

Износът за Турция падна с 200 000 барела до многомесечно дъно от едвам 45 000 барела. Държавната азербайджанска компания СОКАР (SOCAR) заяви предишния месец, че е спряла да купува съветски нефт за турската си рафинерия.

През декември първият товар нефт от седем месеца насам пое към Япония от комплекса " Сахалин-2 ", който е отчасти притежаван от японски компании и не попада под ударите на тавана на цената, избран от Г-7.

Общият импорт на съветския нефт в Европейски Съюз - по море и по тръби, е понижен през декември с 1,6 милиона барела по отношение на февруари.

Вместо него Европейски Съюз залага на повишен импорт от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия и Гаяна, съгласно отчета на МАЕ.

Съединени американски щати и Казахстан също са евентуални други възможности, показва МАЕ. Казахстан реализира предварителна договорка с Москва да изнася нефт за Германия през съветските петролопроводи.

През декември Норвегия усили индустриалния потенциал на най-голямото находище в Западна Европа - " Йохан Свердруп ", до 720 000 барела на ден от предходните 535 000 барела. " Това е добра вест за европейските рафинерии, защото петролът от " Йохан Свердруп " е най-хубавата опция на съветския вид Уралс ", показва МАЕ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР