По данни на КФН брутната записана премия за общо застрахователния

...
По данни на КФН брутната записана премия за общо застрахователния
Коментари Харесай

Четирима застрахователи, заложили на Гражданска отговорност, са на загуба от дейността

По данни на КФН брутната записана награда за общо застрахователния пазар през 2018 година възлиза на 2.086 милиарда лева.Това е доста добър резултат, тъй като съставлява растеж от 19% по отношение на миналата година (1.752 милиарда лева.).

Разделението на дребни и огромни обаче е все по-крещящо. Към 31 декември 2018 година първите 10 застрахователя концентрират 89.5% от общо брутния премием доход на общозастрахователния пазар.

Още по-очевиден е възходът на бранша измерен през. като доближава до 91.1 млн. лева (спрямо 63.9 млн. лева през 2017 г.).

Печалбата обаче към момента не значи сигурност на сдруженията. Един от индикаторите, които го мерят е покритието на застрахователните запаси. Това съставлява съотношението на вложенията в акции, дългови скъпи бумаги, дялове в капиталови фондове, депозити в банки, други предоставени заеми, дял на презастрахователите в запасите от една страна, по отношение на техническите запаси на застрахователите от друга.

С най-високо съответствие от десетте водещи сдружения към края на 2018 година е ЗАД Алианц България АД (116.1%), следвано от „ Дженерали обезпечаване “ АД (104.8%) и ЗАД “Армеец” (100.1%). Към края на 2017г., с най-висока стойност на този коефициент от топ 10 е било ДЗИ - Общо обезпечаване ЕАД (118.5%).

Показателят, който демонстрира успеваемостта от активността на сдруженията обаче е различен - квота на щетимост.

Квотата на щетимост съставлява съотношението на разноските за изплатени застрахователни искания по отношение на чисто извоюваните награди и е значим знак за застрахователите, защото демонстрира до каква степен извоюваните награди покриват разноските за вреди.

Най-значим индикатор е комбинираната квота. Тя включва както разноските за застрахователни компенсации, по този начин и аквизиционните и административните разноски, съотнесени към чисто извоюваните награди. Общата сума на извоюваните награди, разноските за компенсации, аквизиционни и административни разноски образува по този начин наречения механически резултат на застрахователите.

С една дума – колкото повече над 100% е комбинираната квота, толкоз повече губи застрахователят от активността. От данните на КФН се вижда ясно, че четирима застрахователи имат такива съотношения като този в най-висока стойност е има квота 135.8%, а този с най-ниска – 106.8 %. Актюерите изясняват това с високия дял на „ Гражданска отговорност “ в портфейла, която по принцип е с огромна щетимост. В групата на тези четири сдружения делът на този рискова лавица е към 25-30%, а при двама надвишава 35 на 100. Това е ярка проява на обстоятелството, че техническият резултат от активността на сдруженията зависи от това на какви застраховки са заложили като страгегия.

Квотата на щетимост и комбинираната квота посочват, че разноските за застрахователни искания дефинират значително стойностите на комбинираната квота, а от там и успеваемостта на сдруженията.

В идващите дни очаквайте аналитичните материали за развиването на застрахователния пазар, направени от специалистите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Милена Радева, Павел Пирински, Атанас Ненов и Петър Кабакчиев от консултантския и одит отдели на компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР