По данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139

...
По данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139
Коментари Харесай

Над 90% от българите във Великобритания са кандидатствали за статут на уседналост

По данни на английското Министерство на вътрешните работи към този момент 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост след Брекзит. Това са над 90% от българите, живеещи там.

Това заяви българското Министерство на външните работи във връзка признат през днешния ден отчет за осъществяването на Плана за деяние на България за използване на Споразумението за отдръпване на Англия от Европейски Съюз. В отчета се регистрира осъществяването на 41 ограничения, свързани с използването на съглашението.

В рамките на тези ограничения Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на жителите на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии, с който да бъдат изпълнени отговорностите в частта " Права на жителите " на съглашението. В същия законопроект са включени и промени в Закона за българските персонални документи.

Промените в тези закони ще разрешат на английските жители, които обитават в България, да употребяват персонални документи, издадени от българските управляващи, в период до една година след края на преходния интервал (той завършва в края на 2020 г.). След това тези хора ще би трябвало да разполагат с нови персонални документи. Законопроектът следва да бъде прегледан в Народно събрание на второ четене през февруари 2020 година, а съгласно проекта, крайният период за осъществяване на тази мярка е 15 март.

Към Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) е образувана работна група за основаване на механизъм, който да усъвършенства координацията при случаи на нарушение правата на български деца във Англия. В работната група са включени и представители на Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването (МП), Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Агенцията за обществено подкрепяне.

От 27 ноември 2018 година до 31 декември 2019 година посолството на България в Лондон организира 41 осведомителни събития в разнообразни градове на Англия за запознаване на българската общественост с английската скица за придобиване на статут на уседналост. От посолството оферират и опция за всекидневни съвещания, свързани с правата на българите след Брекзит.

Увеличен е личният състав на консулската работа на България в Лондон с двама души, защото Министерство на външните работи предложи на всички българи във Англия да си извадят паспорти с биометрични данни. Причината е, че след края на преходния интервал английските управляващи евентуално няма да позволяват жители с персонални карти, а и паспортът е нужен за възобновяване на статута на уседналост. В резултат на нараствания личен състав пред консулската работа в Лондон към този момент не се образуват опашки, се показва в известието.

Рубрики, отдадени на Брекзит, са обособени на интернет страниците на Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерството на стопанската система, Националната организация за приходите и Агенция " Митници ".

Според влязлото в действие на 1 февруари 2020 година Споразумение за отдръпване, Англия е към този момент трета страна, която обаче ще продължи да бъде обвързана с правото на Европейски Съюз до края на контрактувания временен интервал - 31 декември 2020 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (473)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР