По-богатите държави трябва да отложат плановете си за ваксинация на

...
По-богатите държави трябва да отложат плановете си за ваксинация на
Коментари Харесай

Трябва да има ново разпределение на ваксини

По-богатите страни би трябвало да отсрочат проектите си за имунизация на деца и младежи и вместо това да дарят доставки на страни с ниски приходи, разяснява ръководителят на Световната здравна организация (СЗО), оповестява БиБиСи. Тедрос Адханом Гебрейсус прикани страните да доставят повече ваксини за световната скица за обективен достъп Covax. Международното разпространяване на имунизациите Covid остава доста неравномерно, написа БНР. Откакто първите ваксини бяха утвърдени през декември, по-богатите страни изкупиха по-голямата част от доставките. Мнозина се надпреварват да имунизират колкото се може повече от популацията си.

Изказвайки се на виртуална конференция в Женева, ръководителят на СЗО съобщи, че схваща за какво някои страни желаят да имунизират деца и юноши, само че " сега ги приканвам да премислят " решението. " В страните с ниски и по-ниски междинни приходи доставката на ваксини Covid-19 не е задоволителна даже за ваксиниране на здравните служащи, а лечебните заведения са затрупани с хора, които се нуждаят незабавно от животоспасяващи грижи ".

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изложи проекти за започване на имунизация против ковид за деца на възраст 12-15 години допустимо най-скоро. Той също по този начин се надява, че 70% от пълнолетните в Съединени американски щати ще получат най-малко една доза ваксина Covid-19 до 4 юли, когато се чака американските фамилии да се съберат, с цел да отбележат Деня на независимостта.

Междувременно Канада позволи потреблението на коронавирусната ваксина Pfizer за деца на възраст сред 12 и 15 години. Провинция Алберта, която има най-голям % на вируса в страната, към този момент стартира да предлага дози на жители на възраст над 12 години.

В Швейцария някои места започнаха да оферират назначения за имунизация на Covid на 16-годишни предходната седмица.

Досега Съединени американски щати и Китай са ползвали максимален брой дози ваксини като цяло, като Индия е на трето място. Но до момента в който съвсем цяла Европа и Америка са почнали акции за имунизиране, няколко страни в Африка към момента следва да стартират.

Схемата Covax е създадена за първо да се имунизират 20% от популацията в 92-те по-бедни страни, които са се записали, започвайки от здравните служащи.

Схемата се управлява от СЗО, Глобалния алианс на имунизациите (Gavi) и Коалицията за нововъведения за подготвеност за зараза (Cepi), като детският фонд на Организация на обединените нации, Unicef, е основен сътрудник за осъществяване.

По време на конференцията Гебрейесус също предизвести, че втората година от пандемията евентуално ще бъде по-смъртоносна от първата и че обстановката в Индия провокира съществено безпокойствие.

В Индия доста здравни служащи на първа линия, занимаващи се с пациенти с ковид, не са имунизирани, а някои умират. Силният дефицит на дози идва измежду смъртоносна втора вълна на Ковид и предизвестия за идна трета вълна. СЗО разяснява, че това е морална злополука, която може доста да повлияе на по-нискодоходните страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР