По българските пътища се разиграва т.нар. игра руска рулетка“. Никой

...
По българските пътища се разиграва т.нар. игра руска рулетка“. Никой
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност: По пътищата ни се разиграва „руска рулетка“

По българските пътища се разиграва така наречен игра „ съветска рулетка “. Никой не знае в кой миг ще бъде затрит от дрогирано пияно камикадзе. Няма никакво значение дали спазваш или не разпоредбите. Свидетели сме на институционално изтощение. Такъв извод вършат от Института по пътна сигурност (ИПБ) и допълват:

Преди няколко дни Министерство на вътрешните работи разгласи, че основава работна група за следващата смяна на закона, внушавайки ни, че организационни проблеми могат да бъдат решени с правни принадлежности. Института за пътна сигурност с десетки свои разбори и мнения е предупреждавал институциите, че с спешен пиар посредством телевизионни акции и симулирайки угриженост, казуса се задълбочава, само че не се взема решение. За следващ път ще предоставим данни за генезиса на казуса „ дрогирани водачи “.

През 2014 година наказаните водачи с приложимост на опиати и алкохол с над 1,2 промила са 3957 души. През 2016 те стават 5764, което е с повече от 30%. При деликатен разбор на държанието на институциите в този интервал не се установи друго държание. Единствената смяна, която е осъществена от загрижени депутати и представители на неправителствени организации е да се завиши наказването за дрогирани водачи от пробация на условна присъда, без да е осъществена оценка на въздействието на тази мярка. За страдание тези положителни планове от страна на законодателя основават причина по българските пътища да се кара след приложимост на опиати и алкохол безнаказано. Това е по този начин, тъй като въпреки и по-тежко при наказването условна присъда се разчита само на съвестта на наказания да се поправи. Докато при пробация се задействат държавните механизми за превъзпитание, в това число и полагането на безплатен труд до 320 часа годишно. Всички юристи, прокурори и съдии знаят, че наказаните избират условната присъда пред пробацията. За страдание на българските жители след тази смяна и систематичното занемаряване от страна на контролните органи да глобяват така наречен маловажни нарушавания по ЗДвП, риска да загинеш от дрогиран водач нараства с 200% към средата на 2022 година.

Според ИПБ,  МВР трявба  да стартира самодейно да глоби маловажните нарушавания. Шофьорите преди да стартират да се дрогират, правят голям брой маловажни нарушавания и като видят, че им се разминава наказването, чак тогава стартират да карат с превишена скорост и да използват алкохол и опиати. Неефективният надзор на скоростта, дава убеденост на водачите, че и алкохола и опиатите също ще им се разминат. И това е реалност, тъй като контрола за опиати и алкохол от страна на Министерство на вътрешните работи е широкообхватен единствено след публичен напън и то за малко.

Според тях е значимо основаването на механизми за ограничение на корупцията измежду чиновниците си и това да е непрекъснат развой.

Необходимо е да се сътвори ново законодателство, последващо доктрината „ Джулиани “. Института за пътна сигурност е създал цялостна идея, изследвайки и адаптирайки интернационалният опит за не допускане на систематичните извършители по пътищата на България. Статистиката демонстрира, че във всички случаи при приложимост на алкохол и опиати от страна на водачите, преди този момент те са направили голям брой нарушавания по ЗДвП.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР