По антикризисните мерки изпълнявани само от Министерството на икономиката над

...
По антикризисните мерки изпълнявани само от Министерството на икономиката над
Коментари Харесай

Министър Борисов: Над 700 млн. лв. част от антикризисния пакет вече са достигнали до компаниите

По антикризисните ограничения изпълнявани единствено от Министерството на стопанската система над 700 млн. лева, част от антикризисния пакет към този момент са достигнали до българските предприятия и физически лица. Това съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на онлайн полемика проведена от Обединени Бизнес Клубове, на тематика: “Финанси и пазари за МСП по време на и след рецесията Covid-19 ”.

Министър Борисов разяснява, че политиката на държавното управление по време на рецесията е ориентирана към влияние върху всички фактори на икономическия напредък –потребление, държавни разноски, вложения и ограничения за поощряване на износа. „ Страната ни има едни от най-либералните ограничения по отношение на бизнеса, от през днешния ден към този момент и заведенията работят. Неслучайно България към този момент е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и на банковия съюз, сподели още той.

Борисов уточни че са изплатени средства по процедурите за микро и дребни предприятия - над 190 млн. лв. към близо 24 хиляди предприятия, за транспортния бранш, за МСП от туристическия бранш. По взаимната процедура с Национална агенция за приходите над 52 млн. лева са достигнали до затворения бизнес, по която изплащането на оборотен капитал ще продължи и през този месец, както и други средства от бюджета на МИ, свързани с Националния иновационен фонд, ИКТ ваучери и Закона за поощряване на вложенията.

„ Само по ограниченията изпълнявани посредством ББР над 340 млн. лева са обезпечените към този момент заеми по двете гаранционни стратегии на Банката за физически лица и компании “, добави той. Борисов посочи, че се приготвя удължение на програмата за физическите лица, като ще бъдат отпуснати още 100 млн. лева за безлихвени заеми за чиновници в неплатен отпуск или такива, които са изгубили работата си поради пандемията, като по този метод ще се отговори на потребността от увеличение на средствата по програмата, поради продължаващото интензивно търсене на безлихвени заеми пред комерсиалните банки-партньори.

По думите му контрактувани са още 300 млн. лева по процедурите в поддръжка на междинни предприятия и за възстановяване на индустриалния потенциал в МСП, по които към този момент тече подписване на административните контракти и след отчитане се минава към заплащане на целия размер на утвърдената безплатна финансова помощ по плановете. „ По процедурата за междинни предприятия сме обезпечили увеличение на бюджета, с цел да бъде допустимо финансирането на всички 1 703 броя утвърдени планови оферти, включително 418 бр. аварийни претенденти от аварийните описи за над 233млн.лв. Икономическият министър акцентира, че продължава и приема на планови оферти по процедура за оборотен капитал в поддръжка на дребни предприятия с оборот над 500 000 лева по ОПИК с бюджет над 78 млн. лева
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР