Пловдивският районен съд, който пое делото за обира на Роженския

...
Пловдивският районен съд, който пое делото за обира на Роженския
Коментари Харесай

Двама от обвинените за обира на Роженския манастир остават в ареста

Пловдивският областен съд, който пое делото за обира на Роженския манастир след самоотвода на магистратите от Сандански, постанови най- тежката мярка за неотклонение - задържане под стража за юриста от Сандански Стефан Матеев, основател и участник в обира и за пълнолетния негов съизвършител Ю.М. По отношение на другите двама обвинени, които са малолетни, съдът постанови да бъдат под контрол на контрольор от Детска педагогическа стая. Четиримата са упрекнати от Районна прокуратура - Сандански в това, че на 18 септември т.г. в съучастничество са направили обир в Роженския манастир. Адвокатът Матеев е упрекнат и в владеене на огнестрелно оръжие без позволение. Газовият револвер, трансформиран в военен, е открит в дома му, а неговото пояснение е, че го е намерил при разходка в парка.

Съдът одобри, че е налице oснователно съмнение, че четиримата са причинители на действията, в които са упрекнати. Той се базира на показанията на очевидците, разпитани досега в досъдебното произвеждане, наличието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаването на лицата.

По отношение на Стефан Матеев съдът реши, че има действителна заплаха да извърши закононарушение, като има поради организационната му функционалност. За другия обвинен, който съдът остави зад решетките, съществува риск да се укрие, защото работи в чужбина. Непълнолетните са братя с непрекъснат адрес и семейство, и двамата са възпитаници и съдът реши, че няма заплаха да избягат от правораздаването. Те са и с чисти досиета. Според закона, най- тежката мярка за неотклонение по отношение на малолетни се взема единствено в изключителни случаи, а съдът не дефинира този като подобен.

Определението на Районния съд предстои на митинг и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 27.09.2018 година от 15:30 часа. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР