Пловдивският куклен театър е домакин на творческа лаборатория, организирана от

...
Пловдивският куклен театър е домакин на творческа лаборатория, организирана от
Коментари Харесай

Куклениците експериментират как роботите, 3D и VR технологиите могат да се впишат в театъра

Пловдивският куклен спектакъл е хазаин на креативна лаборатория, проведена от Сдружение „ Двама са малко – трима са доста “: „ Граница” - актуалните технологии в кукления спектакъл “ от 1 до 10 юли. В този интервал актьори от региона на кукления спектакъл, взаимно със експерти по цифрови технологии опитват с видео технологии и мултимедия, роботика, 3D мапинг, звуков и светлинен дизайн, VR. В центъра на тези търсения е куклата като главно изразно средство в кукления спектакъл и задачата да се изследва синтезът сред нея и цифровия свят. Целта е да се изследват допирните точки сред технологиите и кукленото изкуство и къде те се разминават.

Кога театралното изкуство стопира да бъде такова, поради превъзходството на технологията и по кое време технологиите обогатяват неговия език и изразни средства, без да се губи спецификата на кукления спектакъл. Ще се опитаме да разберем дали технологиите лимитират въображението и фантазията или в противен случай – разрешават им да доближат неподозирани светове и мащаби.

Лабораторията се реализира с финансовата поддръжка на НФК и е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019.

Художествени ръководители на лабораторията са Евелина Кьосовска и Веселин Бойдев. Творчески и цифров екип включва Ивайло Николов - сценограф, Илияна Кънчева – сценография и холограма, Петко Танчев – 3D мапинг и видео дизайн, Ивелин Матеев - композитор. Участници в лабораторията са Rubecula –VR технологии - Любомира Костова и Калоян Николов, Technokrati – роботика и прорамиране – Филип Дворски, Robotev - роботика и прорамиране. В процеса на работа дейна част са и актьорите Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Даниела Русева, Димитър Николов – Шаблата, Евдокия Енчева, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Михаела Андонова, Наталия Василева, Румен Караманов, Соня Ботева.

Показ на резултатите от лабораторията ще се организира на 10 юли от 19 часа на сцената на Кукления спектакъл. Безплатни талони за събитието можете да вземете на касата на театъра.



Повече за екипа:

Ева Кьосовска приключва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1999 година, в класа на проф. Дора Рускова, след което се дипломира и като режисьор в класа на проф. Славчо Маленов. Режисьор на куклени представления, които и до през днешния ден взимат присъединяване на редица интернационалните фестивали в страната и чужбина. Председател на Сдружение с нестопанска цел " МКТФ " Двама са малко, трима са доста ". Става част от екипа на ДКТ Пловдив през 1999г.

Веселин Бойдев приключва постановка за куклен спектакъл в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Славчо Маленов и кино и телевизионна постановка при акад. Людмил Стайков. Автор и режисьор на редица куклени представления, представяни на национални и интернационалните фестивали. Член на Съюз на Българските Артисти, UNIMA, ТЕАТЪРАУТОР. Носител на премия „ Икар “ за най-хубав куклен театър за „ Парченцето “ през 2018 година. Част от екипа на ДКТ Пловдив става през 2000г.

Ивайло Николов з авършва НАТФИЗ " Кр. Сарафов ", компетентност Сценография за куклен спектакъл при проф. Майя Петрова. Има осъществени над 40 постановки за куклен и трагичен спектакъл в България, Сърбия и Босна и Херцеговина, огромна част от които в съавторство с Ива Гикова. Носител на национални награди и номинации за сценография, измежду които премия Икар 2017 за куклен театър за " Джелсомино в страната на лъжците " ДКТ Стара Загора, номинации Аскеер 2016 за сценография и костюмография за " Кавказкият тебеширен кръг " държавна такса Варна и други

Илияна Кънчева живее и работи в София. През 2010г. се дипломира в компетентност „ Сценография “, а през 2014г. приключва магистърската стратегия „ Дигитални Изкуства “ в Националната Художествена Академия в София. Работи в областта на театъра и опитва с снимка, видео арт и съоръжения. В интервала 2013-2014г. нейни пробни филми са селектирани за присъединяване на фестивали във Варна, Пловдив, Сърбия, Гърция, Белгия и Германия. Има три независими изложения в София и взе участие в голям брой групови в България и чужбина. През февруари 2017 е поканена да взе участие на арт панаира „ JustMAD8” в Мадрид, Испания, където печели едномесечен креативен престой към фондация „ Arts Connection” в Маями, Съединени американски щати. През юли 2019 взима присъединяване в плана за намеси в градската среда „ Усещане за град “, по самодейност на Български фонд за дамите и куриран от “The Fridge”, част от Европейска столица на културата – Пловдив 2019. През 2022 печели премията „ Икар “ на Съюза на артистите в България за сценография.

Петко Танчев е роден през 1985 година в Пловдив, България. През 2010 се дипломира като магистър по сценография в Национална художествена академия, София, а по-късно продължава образованието си като докторант в компетентност „ Дигитални изкуства “. От 2016 преподава дисциплината „ Инструменти за образно програмиране “ в същата компетентност. Съосновател е на аудиовизуален колектив „ Мелформатор “ и студио Senselab. През 2020 стартира работа като сценограф в Държавна опера Пловдив.
Петко Танчев е образен актьор, който употребява софтуерни системи и медийно наличие. Неговата професионална активност включва редица авторски съоръжения за национални и интернационалните фестивали, цифрови пърформанси, сценографски планове, мапинг прожекции, видео арт творби, интерактивни дизайни в региона на театралните изкуства и рекламната промишленост. През 2009 работи по представлението „ Четири стаи “ в Театър София, удостоено с две награди Икар в категориите „ Сценография “ и „ Майсторско техническо реализиране “. От 2016 е куратор на модула за цифрови изкуства Creative Media Lab, част от програмата на фестивал „ НОЩ/ Пловдив “. През 2018 и 2019 основава сценографията и видео дизайна на оперните спектакли „ Мадам Бътърфлай “ и „ Огънят/ Празникът “, за които е почетен с награди Пловдив.

Ивелин Матеев /Think Aloud е приключил висшето си обучение по Музикални Технологии във Англия. Част от модулите, които е изучавал в University of South Wales са: Audio Engineering, Music Production, Analogue & Digital Recordings, Synthesis & Computer Based Audio, Acoustics и други През последните 2 години фокусът му е главно върху преподавателската активност, като към този момент е обучил над 100 студента. Освен това, Ивелин е Mixing & Mastering инженер и е бил продуцент на актьори занимаващи се с акустична и електронна музика. Той твори мелодично техно и е част от триото BORNE ALOFT, с което е дебютирал за лейбъла на Maceo Plex – Ellum. Музиката на триото е подкрепяна от актьори като Tale Of Us, Nicole Moudaber, Raxon, Kevin De Vries, Konstantin Sibold, Marc Romboy, Jamie Jones и други През 2022 Ивелин започва и networking общество за музиканти от хетерогенен генезис наречено “Think Aloud Musicians”.

Rubecula team отпред с Любомира Костова и Калоян Николов е продуцентска компания, разрастваща се в региона на цифровите и видео технологии, VR технологиите. Компанията от няколко години провежда единствения в България фестивал за VR технологии VRLabBG. През 2019 компанията основава 360 градусово видео за показване на българската експозиция на квадриеналето в Прага – един от огромните европейски конгреси за сценография и дизайн. Компанията продуцира и разнообразни театрални събития – кукления театър „ Дъщерята на самурая” реж. Л.Костова, мултимедийния план – серия от флашмоб събития в София „ Жеснките гласове на България” и други Сред създателите на компанията и наши лектори и ментори за образование с VR технологии са Любомира Костова и Калоян Николов.

Technokrati е млада компания, която се развива в региона на науката, образованието и технологиите. Създаваме и развиваме авторски образователни стратегии за деца и учители, които развиват знания в региона на роботиката, програмирането, науките. Програмата ни включва поредност от тематики (наука, технологии и изкуства), вплетени в основата на така наречен STEM (science/наука; technology/технологии; engineering/инженерство; math/математика) системата е в основата на нашата просветителна тактика. Създаваме среда, в която да подкрепим децата да открият другите герои в себе си – оратора, процедура, откривателя, без да забравяме да се забавляваме, въодушевяваме и напредваме дружно. Този метод дава на децата опция да приложат наученото на практика и да видят взаимовръзката сред обособените предмети. Програмите ни са с фокус върху: роботика и програмиране; зелена енергия; 3D принтиране и моделиране.

В плана „ Съвременните технологии и кукления театър” ще се опитаме да превърнем роботите и технологиите в кукли, посредством които да изградим театрално произведение по всички правила на театралните изкуства. Разликата е,че вместо с конец, нашите кукли ще бъдат манипулирани посредством таблет или компютър. Възможно ли е една цифрово манипулирана кукла да има същите благоприятни условия и влияние като класическата кукла в кукления спектакъл – това ще се опитаме да разберем със експертите по роботика и програмиране. Филип Дворски ще бъде наш преподавател и обучител в това софтуерно премеждие.

Robotev има за цел да направи занимание роботиката и основаването на интерактивни предмети и среди допустимо най-достъпни. Затова предлагаме както нужните артикули и съставни елементи по този начин и потребна литература, информация и пособия. Тази цел е обвързвана и с популяризирането на роботиката и новите медии в България и разкриването им за все по-широки кръгове от хора.
Вярваме, че микроконтролерите, сензорите и задвижващите механизми могат да са изобилен източник на развлечение и, че няма верен и неверен метод за тяхното съчетание. Също по този начин считаме, че технологиите и изкуството могат пълноценно да се допълват.

Бидейки първите, които споделят своите планове и познание желаеме да насърчим и подкрепим основаването на общество от запалянковци, които да споделят опит, да си оказват помощ един на различен и да подтикват развиването на всички членове.

За задачите на лабораторията, Роботев ще създаде две кукли, които са съвсем напълно механизирани и се ръководят чрез технологии. Чрез профилиран хардуер и програмен продукт, само че и посредством своите фикция и въображение, артистите от театъра ще накарат куклите да изразят най-чисти и дълбоки човешки страсти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР