Пловдивските служители на Регионалната здравноосигурителна каса, които вчера бяха задържани

...
Пловдивските служители на Регионалната здравноосигурителна каса, които вчера бяха задържани
Коментари Харесай

До 15 години заплашват арестуваните служители на РЗОК-Пловдив


Пловдивските чиновници на Регионалната здравноосигурителна каса, които през вчерашния ден бяха арестувани при акция на прокуратурата в Пловдив, са присвоили над 1 млн. лева от Здравната каса. Измама е осъществена с имената на действителни пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лекуване на хепатит С, съобщи бТВ.

В схемата са взели участие няколко души, като главен основател на документната машинация е фармацевт, притежател на няколко аптеки. За година е основал три фантомни аптеки, които съществуват единствено по документи, само че пък имат назначен асистент фармацевт.

Бизнесменът Николай Александров е бил притежател на несъществуващите аптеки. Лицензите за тях са издавани точно от двамата чиновници в касата – Иван Деспотов, който оглавява дирекция, която управлява аптеките, и неговият чиновник Владимир Манев.

Държавните чиновници взели участие в схемата като предоставяли скъпа информация на аптекарския необут.

Служителите на Здравната каса са задържани с 50 хиляди лева рушвет и ги грози затвор от 3 до 15 години за документна машинация, а притежателят на аптеките – от 10 до 20 години.

Присвоените средства са задоволителни за лекуването на още двама души.

В схемата взе участие и още едно лице, което се води обществено едва, само че е взело участие в основаването на трите фантомни аптеки.

Схемата е станала допустима поради недостатъци на софтуера на НЗОК. Разследването е открило, че две стратегии се разминават във времето, тъй че контролът на изписаните медикаменти се реализира до три месеца след тяхното приемане.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР