Пловдивските магистрати отхвърлиха и втората жалба, касаеща изменението на Подробния

...
Пловдивските магистрати отхвърлиха и втората жалба, касаеща изменението на Подробния
Коментари Харесай

Край с павилионите пред кино Космос!

Пловдивските магистрати отхвърлиха и втората тъжба, касаеща изменението на Подробния организационен план на ул. " Гладстон " и площадното пространство пред кино " Космос ", научи кореспондент на Plovdiv24.bg.  Тя е подадена през 2016 година и е против решение на Общински съвет, с което е утвърдено изменението на Подробен организационен проект - План за улична регулация на ул. " Гладстон ". Промяната визира част от северната улична регулационна линия в сектора от бул. " Руски " до ул. " Виктор Юго " и част от южната регулационна линия от бул. " Руски " до ул. " Авксентий Велешки ", намалявайки габарита на " Гладстон " в границите на допустимото по разпоредба. В нея се излагат две съществени недоволства, показват апелативните магистрати.

В първото се показва, че въпросният ПУП не е съгласуван с условията на Общия организационен проект на Пловдив. Приетите по делото механически експертизи обаче не откриват да е налице противоречие. Второто недоволство пък визира тезата, че във връзка с ПУП-ПУР е липсвала съгласувателна процедура, което обаче се опровергава от повторна сложна правосъдна техническа експертиза. Освен всичко засегнатият парцел е включен в Годишната стратегия на община Пловдив за ръководство и предписание с парцели общинска благосъстоятелност за 2016 година и е директно обвързван с общински обект от първостепенно значение.

" С оглед на това съдът намира,че в рамките, в които жалбоподателите разполагат с юридически интерес, оспорвания от тях ПУП-ПУР не е незаконосъобразен, нито незабележим и заради това и оспорването им е безпричинно ", гласи обосновката на съда. Решението е дефинитивно. 

Припомняме, че седмица по-рано Административният съд в Пловдив излезе с дефинитивно решение по друга тъжба срещи плана, тя още веднъж бе в ущърб на притежателите на парцела, очакван за отчуждаване. 

Желанието на Общината  е да облагороди пространството пред кино " Космос ". Преди седмица кметът Иван Тотев разгласи, в случай че и второто решение е позитивно, може да започва скоростна процедура за отчуждаване на павилионите, а средства за площадното пространство има по контракта за тротоарните настилки.

Земята, върху която се намират павилионите, е реституирана преди години. Тя е благосъстоятелност на фамилия Дякови, върната е в техни ръце, до момента в който юрист Александър Дяков е кмет на регион " Централен " по времето на кметуването на Иван Чомаков. Александър Дяков умря в края на 2013-та година и бе завещан от сина си Дяко Дяков, който пък последно бе лидер на локалната конструкция на партията на Николай Бареков.

Всичко по тематиката - четете ТУК!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР