Пловдивска област бележи най-голям ръст на работните заплати в страната

...
Пловдивска област бележи най-голям ръст на работните заплати в страната
Коментари Харесай

Заплатите в Пловдивска област растат най-бързо в страната

Пловдивска област бележи максимален растеж на работните заплати в страната за предходната година - 13%, при приблизително нарастване от 10%. Данните са от постоянния отчет на „ Индъстри уоч “ за цената на труда. На второ място по нарастване на междинните приходи е област София, следват Габрово и Ямбол, а София-град е на пето място. В дъното на таблицата е Видин, където за една година заплатите са нарастнали с 1%.  Снимка

Докладът демонстрира още, че Пловдив и София концентрират голяма част от работещите в  страната. В столицата се трудят 1/3 от всички заети, а всеки десети работи в Пловдивска област.

Финансовите услуги, IT -секторът и енергетиката не престават да са със заплати над междинните за страната. Отрасли с по-ниско от междинното заплащане и изоставаща динамичност са хотели и заведения за хранене, строителство, селско стопанство, просвета и развлечения. В добивната индустрия има релативно високо възнаграждение и бърз растеж на заплатите, а образованието и административните активност демонстрират изпреварващо повишаване, макар ниските равнища на заплатите.

Според проучването цените на жилищата в шестте най-големи града в страната се разграничават доста, отнесени към междинното заплащане на работещите. Относително най-скъпи са жилищата във Варна (с 14,4% по-скъпи от София-град), а най-достъпни за работещите са жилищата в Пловдив.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР