Пловдивчанинът Георги Грозев грабна една от трите награди на фондация

Пловдивчанинът Георги Грозев грабна една от трите награди на фондация ...

Пловдивчанин грабна награда от фондация „Енчо Керязов“


Пловдивчанинът Георги Грозев грабна една от трите награди на фондация „Енчо Керязов“ в категория „Изкуство“. Той беше награден от Маги Халваджиян пред очите на президента Румен Радев и на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Призовете бяха раздадени по време на спектакъла „Нощ на звездите”, с който Енчо Керязов сложи край на изключителната си кариера.

Георги Грозев е тромпетист и е част от състава на Държавна опера Пловдив. Освен бесзпорния талант, който притежава, той има и добро сърце – води безвъзмездно занятия с деца в часовете по музика.„Не съм вярвал, че в моя роден Пловдив ще се случи тази магия - това десето юбилейно издание на Нощта на звездите. За мен е изключителна чест, че тук на сцената бяха и моите колеги от операта, както и всички номинирани артисти. Благодаря на Енчо Керязов за крилете, които ни дава и за възможността да полетим“, каза тромпетистът Георги Грозев и пожела на добър час на всички.

Другите две награди отидоха при Здравка Василева, която също е тромпетист, но от Пазарджик и при пианиста Николай Димитров. Димитров е студент по класическо пияно в консерваторията Принц Клаус Грьонигер Нидерландия.

„Изкуството е това, което изгрява дори и в най-черните дни, нещото, което винаги ни е спасявало. Това е нещото, което е държало човечеството живо в най-мракобесните времена. Затова сме длъжни да го пазим, да се борим за него, да го подкрепяме“, отбеляза продуцентът Маги Халваджян, който по професия е цирков артист. Той добави още, че Енчо Керязов е не просто човек спечелил света, но и човек, който предава занаята нататък.Отлични в категория „Образование“ бяха Енчо Мишинев, носител на златен и два сребърни медала от международната олимпиада по информатика, Константин Гаров, който има два сребърни медала от международната олимпиада по информатика и Мартин Копчев, който е един от малкото ученици медалисти от международни олимпиади по различни науки.

Енчо Керязов пък връчи наградите в категория „Спорт“. Те отидоха при Александра Начева, световен шампион в тройния скок от Световното първенство до 20 години в Тайпе, Даниел Асенов, двукратен европейски шампион по бокс и една от големите ни надежди на олимпиадата в Токио. Приз получи и параатлетът Християн Стоянов. Той е световен шампион на 1500 м. при хората с увреждания и шампион на България при здравите ателти. След месец той ще участва и на параолимписйките игри в Токио. „Християн Стоянов впечатлява с постижения и със своя дух“, подчерта Керязов.„За всеки един мечтател е нужна огромна подкрепа – подкрепа от екип, от близки, от неговата нация. Без вас ние няма да стигнем там, където сме сега, а и по-далече“, каза Стоянов и благодари на хората, че ги подкрепят.

Връчен беше и призът „Повярвай, че можеш“. Той отиде при джудисткатката родена в Одеса, която днес носи медали за България – Анастасия Балан.

Наградите за всички призьори са 2000 лв. и семеен уикенд за двама.

Източник: marica.bg