Пловдивчани си искат лятното часово време За вредите, които нанася

...
Пловдивчани си искат лятното часово време За вредите, които нанася
Коментари Харесай

Психиатърът: Смяната на времето причинява мини самолетна...

Пловдивчани си желаят лятното часово време

За вредите, които нанася на човешкия организъм промяната на стрелките, беседваме с психиатъра доктор Веселин Герев

- Как оценявате идното отпадане на местенето на стрелките и промяната на зимно и лятно време?

-Не става въпрос за мода, а за това, че местенето на стрелките на часовника напред или обратно разстройва динамичния стандарт при индивида и при животните. Да се местят стрелките значи да се става час по-рано или по-късно, да се пият хапчета час по-рано или по-късно, да се отива на работа час по-рано или по-късно. А това е от значително значение както за психическото, по този начин и за физическото ни здраве. Проблем е и намаляването на работоспособността ни вследствие спането с час по-малко към местенето на стрелките.

- Какви са най-често срещаните отрицателни последствия за здравето?

-В понеделника след промяната на часовото време, без значение дали напред или обратно, скачат с 50 % инфарктите и инсултите - това са данни от изследване на Шведския кралски институт Каролинска, където работи комисията, определяща Нобеловите награди за медицина и физиология.

Ако страдате от сърдечно заболяване и би трябвало да си пиете медикаментите час по-късно, като бутнем часовника напред. За множеството хора това е съдбовно, по тази причина ги поучавам седмица преди промяната на времето всеки ден да изместват с 10 минути часа на банкет на медикаменти, с цел да избегнат шокова дупка от 1 час. Същото е и при болните от диабет и три пъти дневно си слагате инсулин - изместването час по-рано или по-късно може да е съдбовно за здравето, даже за живота на пациента.

При здравите хора пък промяната на времето провокира бодърствуване, тревога.
Според изследване на немски учени в понеделника след промяна на часовото време злополуките се усилват с 60 %, а трудовите злополуки - с 30 на 100. Обяснимо е - хората още спят, а би трябвало да са на работа или да карат към офиса.

И по тази причина страните от БРИКС - Русия, Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия, към този момент 7-8 години не местят стрелките.

А в манастир край София часовото време не е сменяно въобще - игуменът споделя: Това е божието време, нямаме право да си играем с него.

- Кой е по-добрият вид за нас?

-По-добре е астрономическото време, което е зимното часово. Вероятно ръководещите ще създадат това, което им кажат от Европейски Съюз. Единствената изгода ще бъде, че няма да се сменят стрелките и да се обърква биологичният часовник на хората. Но чакам това да стане през 2020 година

- Защо по-трудно се приспособяваме към лятно, в сравнение с към зимно време?

- Няма разлика, акомодацията и към двете е еднообразно сложна. Смяната постоянно е обвързвана с проблем, провокиран от промяната на биоритмите. Получава се мини самолетна болест, jet lag, когато се сменят часови пояси. Изследвам тези нездравословни резултати към този момент 15 години. Дори бяхме внесли с господин Николай Колев от Евроком петиция до Народно събрание да не се сменя времето. Отговориха ни, че би трябвало решението да се вземе от Европейски Съюз. Добре че в Брюксел им светна лампичката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР