Пловдивчани почетоха 109-годишнината на великия Борис Христов с церемония пред

...
Пловдивчани почетоха 109-годишнината на великия Борис Христов с церемония пред
Коментари Харесай

“На многая лета“ и поклон пред родния дом на Борис Христов за 109-годишнината от рождението му

Пловдивчани уважиха 109-годишнината на великия Борис Христов с гала пред родния му дом на ул. „ Велико Търново ” 47. Преди това – тъкмо в 12 часа, на пл. „ Стефан Стамболов ” прозвуча емблематичната ария „ На многая лета ”
Прочетете още
„ Има доста неща, с които да се гордеем, че сме българи.  Борис Христов е едно от тях. Нещо повече, той популяризира България по този начин, както малко на брой са съумели. Не единствено тъй като подари бащиния си дом в София и къщата си в Рим на българската страна, където се развива културна активност, само че и поради това, че във всяко свое изявление наблягаше коя е родината му ”, сподели водещата на церемонията – актрисата Мария Генчева.

Слово за делото на световноизвестния бас произнесе ректорът на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ” проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак.

„ Неговото великолепие се дефинира от хилядите спектакли и концерти на най-големите международни подиуми.  За 30-те години на сцена той има 64 забележителни функции, 80 плочи, 460 пъти е излизал на сцена единствено в коронната си роля на Борис Годунов в едноименната опера.  Артистичното му завещание принадлежи на целия 20 век.  Той е обичан сътрудник на Мария Калас и извървява един идеален оперен път, с цел да се прибере в родината и да направи прословутия запис в храма „ Св. Александър Невски ”. Спомням си по какъв начин един наш състудент – тенорът Асен Тошев, получи писмо от Борис Христов, написано на остарелия правопис. Завиждахме му благородно, четяхме с боязън думите му. После отново по този начин с бяла злоба гледахме към колежката ни Елена Филипова. Тя бе дете на духовник и имаше шанса да участва на записите в храм-паметника. Помня какво ни разказваше една от последните ученички на Борис Христов – Марияна Цветкова. 

„ Щом си избрал оперното изкуство, би трябвало да му се отдадеш напълно. На публиката би трябвало да даваш не просто гласа, би трябвало да ѝ дадеш сърцето си ”, споделяше той ”, сподели проф. Шекерджиева-Новак.

След думите ѝ на респект прозвучаха сакралните строфи на „ На многая лета ” в осъществяване на тенора Ивайло Михайлов. После присъстващите сервираха цветя и венци пред паметната плоча и барелефа на великия българин.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР