Plovdiv24.bg Забавянето на ваксинирането е поради независещи от нас причини -

...
Plovdiv24.bg
Забавянето на ваксинирането е поради независещи от нас причини -
Коментари Харесай

Само във Varna24.bg: Д-р Бацелова за коронавируса и ваксинирането

 Plovdiv24.bg Забавянето на имунизирането е заради независещи от нас аргументи - софтуерния развой, производството, търсенето и желанието на други страни също да имунизират. Това съобщи в изявление за Varna24.bg доктор Христиана Бацелова, експерт по имунология на инфекциозните заболявания в УМБАЛ " Свети Георги “ -  Пловдив. Тя е първият доктор, който си сложи ваксина против Covid-19 в града ни още на 27 декември 2020 година

У нас има от ден на ден искащи да се имунизират. " Ако се съпоставяме с Израел - доста сме изостанали, само че в случай че се съпоставяме с страна като Швейцария - сме доста пред тях, защото нещата там се случват доста по-бавно " - направи съпоставяне доктор Бацелова. Медиците се надяват, че посредством зелените коридори ще бъдат обхванати от ден на ден и повече хора.

В изявлението епидемиологът изяснява разликата сред трите съществени ваксини. Ваксините на  " Пфайзер/Бионтех " и на " Модерна " съставляват липидни наночастици, в които се съдържа РНК. Ваксината на " Астра Зенека " е векторна, нерепликираща и вирусът е по този начин модифициран, че да не може да се развъжда в нашите кафези. И трите ваксини са с еднообразно потвърден профил и успеваемостта им е доста добра. 

Човешкото ДНК не може елементарно да се промени, разяснява доктор Бацелова. " Това са ваксини, чиито технологии се създават от десетилетия, потвърдена е сигурността им и хората не би трябвало да се тормозят " - безапелационна е тя. Специално за продукта на " Астра Зенека " всеки миг се чакат още данни във връзка с лицата над 65 години, като става въпрос не за сигурността, а за ефикасността. Причината е разликата в работата на имунната система на разположение над 75 и над 85 година и при младеж на 20 години. Д-р Бацелова акцентира, че същата ваксина във Англия се потвърди като ефикасна и безвредна измежду възрастните в проведените колективи, в които те живеят.

И трите ваксини са с над 60% успеваемост, което в изискванията на пандемия е извънредно значимо. Всяка от тях ще окаже въздействие върху ограничение разпространяването на болестта. " Астра Зенека " в 100 % предотвратява тежките затруднения, хоспитализацията и гибел от Covid-19.

Д-р Бацелова изяснява за какво против морбили или варицела е нужна единствено една ваксинална доза, с цел да се построи дълготраен пожинен имунитет, а против ковид е допустимо да се имунизираме всяка година. Причината е в другите микроорганизми, патогени, които се съдържат във вируса.

В някои случаи след имунизиране се демонстрират постваксинални реакции, които отшумяват до 3 дни - изнемощялост, повишение на температура, само че това е обикновено. Немалко са случаите, когато преболедували нямат антитела и се постанова да се имунизират. Все още има доста въпросителни към пост ковид-19 имунитета, само че рекомендациите на Центъра за надзор и предварителна защита на заболяванията CDC са да се слагат ваксинални дози и на преболедувалите. 

На въпрос по кое време ще отшуми епидемията, доктор Бацелова отговори, че колкото повече хора се имунизират, толкоз по-бързо нещата би трябвало да стартират да успокояват, само че отново би трябвало да продължаваме да съблюдаваме доста прецизно ограниченията.

" Надяваме се, че към лятото ще има интервал на утешение и за лекарите, и за популацията. Важно е да можем да имунизираме и по-малките деца под 16 година, преди началото на образователната година, в случай че " Пфайзер ", Модерна " и " Астра Зенека " дефинират имунизациите си като ефикасни и безвредни и за децата. Важно е да бъдат имунизирани и те, тъй като когато се натрупат доста преболедували и доста имунизирани в горните възрастови групи, вирусът ще се измести към незащитените и това в тази ситуация ще бъдат най-вероятно децата " - разяснява епидемиологът.

Според доктор Бацелова, за разпродажба на болестта на този стадий е рано да се приказва. Елиминацията евентуално ще стане в далечното бъдеще. 

Хората с хронични болести могат да се имунизират. Единственото трайно противопоказание на трите ваксини е да се прояви алергична реакция към някоя от съставките. 

Д-р Бацелова добави, че експертите имунолози са скептични към питателните добавки, които се одобряват за усилване на имунитета. 

Цялото изявление с доктор Христиана Бацелова гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР