Пловдив. Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото

...
Пловдив. Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: От вчера съм разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително на предприятието за отпадъци в Шишманци

Пловдив. Започва процедура по преразглеждане на комплексното позволение на Депото за неопасни боклуци и апаратура за биологично разграждане по закрит прийом в Шишманци. Това заяви през днешния ден министърът на околната среда и водите Нено Димов, който посети пловдивското село, с цел да се запознае със обстановката след зародилия пожар в депото и да беседва с жителите от региона, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите .
„ От през вчерашния ден съм се разпоредил да стартира процедура по смяна на комплексното позволение. В момента то разрешава 3 разновидността – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два разновидността ще останат наложителни и едвам след тях ще бъде позволено останалите след преправка фракции да се депонират. Така ще се депонира единствено отпадъкът, който не може да се употребява по никакъв различен метод “, изясни министър Димов, откакто обиколи предприятието и се срещна с жителите на обитаемоте места в региона. Според него задачата на завода не е директното депониране, по тази причина ще се направи смяна на целия развой и стадиите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното позволение ще бъде променено по този начин, че да се сведе до най-малко отпадъкът за депониране.
Това е първата мярка, която министър Димов показа пред жителите на околните обитаеми места, които желаеха да се срещнат с него и настояха за дейности от страна на Министерство на околната среда и водите по отношение на пожара на депото и утежняване качеството на атмосферния въздух в региона. Съставено е наказателно разпореждане на оператора и ще бъде натрапен акт за определяне на административно нарушаване, като глобата е от 10 000 до 500 000 лева, заяви министърът.
„ Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът – до момента Регионална инспекция за опазване на околната среда правеше един път годишно планови инспекции. Сега наложително ще има втора инспекция – преди летния сезон, и най-малко една – изненадваща “, добави министърът. Той заяви още, че се разисква опцията и локалната власт да има надзор на активността на предприятието.
Инспекторатът на Министерство на околната среда и водите ще направи инспекция на работата на районната ревизия по околна среда в Пловдив за осъществения надзор по активността на предприятието. „ Това е цех, който извършва избрани цели по оползотворяване. Остават обаче подозрения дали го прави на 100% според изискванията “, сподели министърът. Според него заводът има потенциал и след смяна на комплексното позволение би трябвало да може да извършва всичките си отговорности. Според него за смяната на комплексното позволение няма да има нужна от огромни нови вложения от страна на завода. Процедурата лишава до 6 месеца. „ От позиция на противопожарната сигурност сме разпоредили да има по-голям ресурс от пръст и по-сериозно запръстяване, тъй като тогава възможностите за пожари са по-малки “, сподели още министър Димов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР