Пловдив. Целта на промяната в Закона за местни данъци и

...
Пловдив. Целта на промяната в Закона за местни данъци и
Коментари Харесай

Менда Стоянова в Пловдив: Трябва да изберем нашето здраве и това на децата ни, или старите коли от Европа

Пловдив. Целта на смяната в Закона за локални налози и такси не е да се подвигат налозите и да се събират повече пари за общинските хазни. Това сподели пред публицисти в Пловдив ръководителят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив . „ Смисълът е да се вкара един екологичен съставен елемент, който да дава своето отражение върху размера на налога за това дали един автомобил замърсява повече, или по-малко околната среда ”, означи Менда Стоянова. Тя разясни, че за коли, които са създадени след 2005 година и имат евросертификат Евро 4 в действителност ще има към 20% понижение на налога посредством този екологичен коефициент. Увеличение ще имат единствено тези напълно остарели коли, които нямат екологична категория и за които всички ние знаем, че замърсяват околната среда.
„ Да, ще има двойно нарастване за тези коли, само че то ще е такова, че от 26 лева данъкът ще стане 48 лв.. Като % то е към 100%, само че в действителност става дума за нарастване към 20 лв. годишно, което е под цената на една кутия цигари месечно ”, сподели още Стоянова. Тя още един път повтори, че смисълът на това нарастване не е да се събират пари в общинските хазни, а да се направи първата крачка към това да мислим по-екологично и когато си купуваме автомобил да не търсим някаква мощна остаряла кола, за която ще плащаме по-висок налог, а да търсим по-малко мощна кола, с евросертификат, която би подтикнала и налога. „ Аз мисля че е извънредно време и у нас да има такава екологична съставния елемент. В цяла Европа тя е въведена, а България е последната страна, в която не е ”, уточни Менда Стоянова.
По думите и в този момент, когато стартира зимния сезон, идващите митинги, които се чакат, ще са за чистотата на въздуха. Според Менда Стоянова Пловдив е един от градовете, в който въздухът е нечист и ограничението на колите, които го замърсяват би било потребно за града и за хората, които живеят в него. „ Трябва да изберем нашето здраве и това на децата ни, или старите коли от Европа, които заливат страната ни ”, прикани Менда Стоянова.
Тя още един път разясни, че увеличението на налога на най-старите ще се балансира от понижение на налога на по-екологичните коли. По тази причина, съгласно нея, не би трябвало да се внушава на хората, че се подвигат двойно налозите.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР