Пловдив. Шуменският огнестрелен склад е създаден през 1890 година. Като

...
Пловдив. Шуменският огнестрелен склад е създаден през 1890 година. Като
Коментари Харесай

Полк. Мишо Йорданов, военен историк: Оръжието в Шуменския огнестрелен склад през 1901 г. е било предназначено за мобилизираните от цялата Източна област

Пловдив. Шуменският огнестрелен склад е основан през 1890 година. Като подобен той е изместен от Разград, тъй като до това време са съществували единствено Разградски и Софийски огнестрелен складов. Това сподели в предаването „ Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За достойнството на България “ по Радио „ Фокус ”-Пловдив полк. Мишо Йорданов, боен историк. „ Тези артилерийски хранилища имат за задача да съхраняват оръжието на българската войска – снаряди, патрони, барут, всичко, от което се нуждае армията в една бойна конюнктура, когато в казармите не са призовани запасните чинове, а има единствено постоянни бойци ”, съобщи полк. Йорданов.
По думите му организацията на тези хранилища се е правила от 15-20 офицера и към 45 чиновници. В огнестрелните хранилища е имало работилници и лаборатории, където са ремонтирали оръжието, което е било развалено в бойна конюнктура. Такъв склад съществува в Шумен, когато градът е център на Източния отдел на Българската войска и е един огромен гарнизон, в който има и кавалерийски, и артилерийски, и пехотен полк, както и инженерна тайфа.„ Цялото това скупчване на толкоз доста армия допуска и съществуването на много въоръжение ”, уточни още полк. Йорданов. В тези хранилища, като се изключи че се съхранява и ремонтира оръжието от тях то се извозва до бойните позиции. Това става посредством краткотрайни отделения, които с каруци и волски впрягове доставят фронта с това въоръжение. Началниците на този огнестрелен склад са били подчинени напряко на министъра на войната. Те са били и началници на гарнизона. Началник на Шуменския огнестрелен склад е бил Иван Бояров. Складовете са били много огромно предимство за гарнизона, в който се намират.
„ Оръжието е било предопределено за мобилизираните от цялата Източна област, до момента в който София е отговаряла за Западната област ”, сподели още полк. Йорданов. След това тези хранилища се усилват - с изключение на Шуменски и Софийски, има и Великотърновски. Това е направено за оръжието да бъде по-близо до мобилизираните, а доста постоянно се е практикувало оръжието да се изнася от складовете авансово в регионите, където ще бъде раздавано. „ Когато един полк се активизира, той наброява към 4000 души. Това значи и толкоз пушки, и за всяка пушка по 200-250 патрона. Това значи, че в Шуменския склад е имало стотици хиляди такива оръжия, патрони и тонове барут ”, разяснява полк. Йорданов. По думите му организаторската активност и отговорност за такива хранилища е била голяма, изисквало се е огромна дисциплинираност и старания за поддържане на оръжието в редовност.
Полк. Мишо Йорданов разясни, че оръжието в тези хранилища по това време е това, което е останало от съветската войска, имало е и трофейно оръжие. Но с течение на времето страната ни се доставя и закупува още оръжие, тъй че в навечерието на Балканската война започваме да задоволяваме потребностите на мобилизираните.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР