Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също

...
Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също
Коментари Харесай

Спомени от соца: Тато благославя новия Партиен дом в Пловдив СНИМКИ

Пловдив сътвори неповторима група художници, чиито лица и произведения също са запечатани на старите фрагменти. В тях оживяват и облиците на писатели, актьори, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. От показват лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма късмет за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкоз скъпа.

Тримата огромни в Пловдив ( на горната снимка) . Тодор Живков се ръкува с ръководителя на Народното събрание и секретар на Български земеделски народен съюз Георги Трайков. Зад него е ръководителят на Министерския съвет Станко Тодоров - член на ПБ на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Костадин Гяуров (вляво) ги е поканил за откриването на новия Партиен дом на площад „ Централен “.



Нещо, от което не стана нищо! Мегаломанията бе обхванала партийното и държавно управление на страната, тъй че гигантският монумент на Бузлуджа приличаше повече на голяма летяща паница, в сравнение с нещо, което да е от изгода на обществото.
С времето покривът на постройката рухна, стенописите и мозайките в големия салон бяха изпочупени. Сега за ремонта на чинията са нужни милиони левове, а кой и защо ще я употребява, никой не знае.



Волейболната легенда - пловдивчанинът Никола Лечев, държи в ръцете си факлата с Олимпийския огън, който мина през Пловдив на път за Олимпийските игри в Москва. Тържеството се състоя в неотдавна открития Римски стадион на площад "Джумаята ".



Георги Божилов-Слона и поетът Петър Анастасов (вляво) има какво да си кажат пред обичаното вино и положителното мезе. Художникът илюстрираше стиховете и разказите, които поетът редактираше за страниците на в. „ Комсомолска искра “. Един другарски и креативен тандем.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР