Пловдив. Повече от 100 доброволци от комитет Родолюбие“ и тази

...
Пловдив. Повече от 100 доброволци от комитет Родолюбие“ и тази
Коментари Харесай

Пловдив: Повече от 100 доброволци от комитет „Родолюбие“ и тази година пресъздадоха събитията от 1885 година на обновения площад Централен

Пловдив. Повече от 100 доброволци от комитет „ Родолюбие “ и тази година пресъздадоха събитията от 1885 година на актуализирания площад " Централен ", пред Военния клуб, пред възторжените погледи на стотици жители, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пловдив . Актът на Съединението в центъра на Пловдив е огромна атракция всяка година на тази дата, която пресъздава моментът на завземането на конака и арестуването на военачалник губернатора Гаврил Кръстевич, прочитането на Възванието на Българския скришен централен революционен комитет, с което се афишира, че Румелийското държавно управление е свалено и е провъзгласено Съединението на България. В ролята на генерал-губернатора тази година бе машинният инженер Сава Куфаров. С горделивост доброволците, участници във възстановката описаха, че са облечени в същата униформа, с която в миналото е била облечена румелийската милиция и че оръжието, което употребяват е достоверно, от преди повече от век. Във възстановката вземат участие и доста деца, дружно с родителите си, които считат, че тя е един урок по история за тях и мотив за горделивост. За първи път тази година доброволците носеха раници, които са си изралотили сами, като тези на четниците за деня на Съединението.
Кулминацията на тържествата довечера е тържествената заря –проверка на площад Съединение, която ще стартира в 20.30 часа. Приветствие ще сервира президентът Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР