Пловдив. Пловдивският митрополит Николай се обяви против технокрацията в образованието,

...
Пловдив. Пловдивският митрополит Николай се обяви против технокрацията в образованието,
Коментари Харесай

Митрополит Николай: Деца с класическо хуманитарно образование един ден ще изградят отново българската държава и ще поведат ослепелите от взиране в компютрите свои връстници

Пловдив. Пловдивският митрополит Николай се разгласи срещу технокрацията в образованието, за опазване на филантропичните гимназии и образованието по антични езици. Това стана ясно по време на кръгла маса, която се организира в Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий ” в Пловдив, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Митрополит Николай популяризира свое послание във връзка положението на образованието в България, в което декларира, че деца с класическо филантропично обучение един ден ще изградят още веднъж българската страна и ще поведат ослепелите от взиране в компютрите свои връстници. „ Преди не доста време бях посетен от уважаемата Соня Киркова, шеф на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий ” в Пловдив, която ми показа своята паника за ориста на това най-старо и уважавано учебно заведение в нашия град. Доколкото разбирам, заради някакво административно решение на Министерството на образованието трябвало да се редуцират паралелки от бъдещия банкет, т.е. - да се понижат децата, които биха желали да се образоват в филантропичен профил. Затова пък се подтиква приема на деца в други учебни заведения, с природо-математически профил, т.е., учебните заведения, които приготвят експерти за работа с компютри ”, показва в обръщението си митрополитът. „ Разбирам също, че децата би трябвало да учат в една промяна, което е положително, само че не разбрах какво става с учебните заведения, където това е на практика невероятно. Надявам се, че съответният проблем ще бъде позволен и терзанията на госпожа Киркова ще се окажат неоснователни. Вие особено не трябва да се боите от нищо. Църквата „ Св. св. Кирил и Методий ” е насреща. Светите равноапостолни братя-просветители пазят това достопочтено учебно заведение, убеждавам ви ”, декларира митрополит Николай. В обръщението си той признава, че не е експерт в областта на светското обучение, само че все пак му прави усещане фактът, че качеството на българското обучение непрестанно пада. „ В началото на прехода, преди към този момент 30 години, всички – и българи и чужденци, акцентираха, че предходният режим може да е бил диктаторски, само че българите бяха доста добре образовани хора. Понеже обаче режимът беше диктаторски и нямаше по какъв начин и образованието да не е било диктаторско, та по тази причина то трябваше да се реформира. Моля някой да ми изясни по какъв начин след 30 години непрекъснати промени българската просветителна система създава все по-неграмотни и неквалифицирани хора? Тоталитарното и нереформирано учебно заведение е произвеждало грамотни хора, а днешното, демократично и реформирано – необразовани! Как става? Този резултат на елементарна нелепост ли се дължи, или на умишлена нелепост? И слушам непрестанно, че несполучливите и неудачни промени би трябвало да се „ надградят ” с още промени. Още и още. Не мога да схвана какво става и за какво българите търпят това! ”, споделя още митрополит Николай.
По думите му остарелият режим, който всички нееднократно са подлагали на критика, изключително за отношението му към Църквата, е бил решил, че в страната ни би трябвало да има няколко филантропични гимназии, които да дават на питомците си доста по-широк мироглед от познания от нормалното. „ Въпросът в този момент е има ли обществото потребност от младежи, подготвяни по системата на класическите гимназии, начиная от втората половина на 19-ти век? Хора, получаващи подготовка, каквато да вземем за пример са получавали тези българчета в „ Роберт лицей ” в Цариград, които след това са построили от нищото Третата българска страна. Да, българският народ е бил икономически въздигнат от абаджиите и гайтанджиите, само че българската страна е била построена не от тях, а от възпитаниците на „ Роберт лицей ” и на класическите гимназии в Одеса, Киев, Атина, Солун и, несъмнено, Пловдив ”, разяснява митрополит Николай.
По думите му възпитаниците на тези типичен гимназии, които са построили българската страна, в това число и нейната просветителна система, въобще не са дискутирали дали да се учи предмет „ Вероучение ” или не. Те също са били съвременно мислещи, авангардни, били са поклонници на Френската гражданска война и на всички съвременни теории и течения в „ просветена Европа ”. Но за тях не е стоял въпросът дали да се учи „ Вероучение ”. „ Днес те биха били откровено изумени, че ние въобще си го задаваме този въпрос и биха се ужасили от съпротивата на просветителната система, ” отбелязва митрополит Николай. Според него тоталитарната страна е имала задоволително здрав разсъдък, с цел да запази ненапълно, въпреки и в осакатена форма, онази традиция. „ Тоталитарната страна очевидно е имала потребност от необятно скроени, висококултурни и високообразовани хора. Днешната страна – не! На днешната страна са нужни компютърни експерти, които да имат единствено нужния набор механически умения, с които покорно и механично да обслужват построяването на новата електронна тирания. И нищо повече ”, споделя митрополит Николай.
В обръщението си той разяснява също, че Класическата гимназия в София е била запратена някъде в покрайнините, където родителите да се опасяват да си пращат децата. „ Не зная някогашната Солунска гимназия в Благоевград има ли я, или я няма. Великотърновската също. Старите светилници на духа угасват един по един. Но аз не желая да звуча песимистично като всички оплаквачи, които единствено установяват, без да имат съответни оферти. Имам съответно предложение и то се отнася до филантропичните гимназии и до всички учебни заведения, които желаят да се борят за децата ни. То е: вдигнете внезапно равнището на образованието. Вдигнете го, като започнете с въвеждането на „ Вероучение ”. Ние, Пловдивската митрополия, Пловдивската духовна академия, ще ви помогнем, с учебници, с лектори, с каквото е належащо. Независимо в кой клас. В който и да е, все ще е от изгода. Искайте вероучение, само че не чакайте от страната да ви го дава. Държавата нормално дава нещо друго. Ето, да вземем за пример, просветителната система искаше пари и какво получи? Получи „ Парите следват ученика ”. Ако просветителната ни система чака наготово страната да й даде вероучение, най-после ще получи синкретичната „ История на религиите ” и ще стане още по-лошо. Дайте да желаяме и да си създадем сами същинско „ Православно вероучение ”, преподавано от същински вярващи учители. И ще видите резултата. Вярвам, че в учебните заведения, които имат „ Православно вероучение ”, климатът става напълно различен. Там се завръща духът. Върнете духа в учебно заведение, върнете душата на учебното заведение, в случай че желаете в просветителната ни система да има непоклатимост и сигурност. Поискайте античните езици. Вече всички знаят британски, само че знаете ли какъв брой са хората в България, които знаят визайтийски, гръцки? А знаете ли какъв брой могат да напишат текст на латински? Какви културни хора, какви европейци ще сме, в случай че нямаме 10 индивида на кръст, които да прочетат античните ръкописи и да ни кажат кои сме и от кое място сме? Да ни кажат каква е нашата еднаквост. Самите те да имат еднаквост. Дайте опция на децата да се допрян до същинското, непреходно познание, до величието на духа. Може две-три от всички да се възпламенят и да решат да продължат нататък, само че те ще са задоволителни за начало. Тази година ще запалителен две деца, следващата година три и по този начин полека-полека ще стартираме да възвръщаме това, което сме на път дефинитивно да изгубим. Такива деца, с такова класическо и фундаментално филантропично обучение, един ден още веднъж ще изградят българската страна. И ще поведат ослепелите от взиране в компютрите техни връстници. Точно както тогавашните ученици на старите типичен филантропични гимназии са повели абаджиите и гайтанджиите и са създали страната с една от най-хубавите просветителни системи в света. Аз имам вяра, че това е пътят, както имам вяра, че Иисус Христос е пътят, истината и живота. ”, споделя още в обръщението си пловдивският митрополит Николай.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР