Пловдив отбеляза тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града. Поклонението

...
Пловдив отбеляза тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града. Поклонението
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града

Пловдив означи тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града. Поклонението се състоя пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина /зад централния Дом на младоженците/.

В словото си Мария Карадечева - основен организатор в Регионален исторически музей - Пловдив, напомни кой е капитан Бураго - Освободителят на Пловдив, и хронологията на събитията от преди 144 години. По думите й последните дни от Руско-турската война са живи в паметта на пловдивчани и те предават този спомен на поколенията посредством построяването на монументи, храмове, могили.

" Вечна памет и популярност на всички съветски знайни и незнайни герои, заплатили с кръвта и живота си жадуваната от нас независимост! А тя е заслужена, тъй като е изстрадана с мозъка, концепциите и саможертвата на чедата на България ", сподели Карадечева. Тя приключи с думите на цар Борис III при разкриване на паметника на Шипка на 26 август 1934 година " Всеки монумент е разрушим от времето. Неразрушим е единствено споменът, който живее в поколенията. Такъв незабележим монумент би трябвало да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението. А на падналите в битката да кажем: " Спете умерено. Вашите завещания няма да бъдат забравени! ".

Във военната гала, включваща полагане на венци и цветя, участваха боен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци, представители на комитета " Родолюбие ".

На поклонението участваха регионалният шеф на Пловдив, народни представители, ръководителят на Общинския съвет, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, публичният медиатор към Община Пловдив, почетна рота от Пловдивския гарнизон, представители на църквата, политически и публични организации, жители, медии, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Паметта на починалите за свободата на Пловдив бе почетена с рухване на колене и минута безмълвие. Венци и цветя на паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина бяха положени от представителите на локалната власт, партии, публични организации и жители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР