Пловдив. Официалното откриване на фестивала е на 14 юни (понеделник),

...
Пловдив. Официалното откриване на фестивала е на 14 юни (понеделник),
Коментари Харесай

„Акага“ изнася безплатен концерт на Античния театър за откриването на „Пловдив чете“

Пловдив. Официалното разкриване на фестивала е на 14 юни (понеделник), от 20:00 ч. на Античния спектакъл, с концерт на група „ Акага “ и хор „ Детска китка “ при Общински детски комплекс Пловдив, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени премиите „ Орфеев венец “ за най-изявен стихотворец през миналата година, както и „ Златна четка “ за най-хубаво художествено оформление на книга.

Преди това от 17:00 ч. в Къща музей „ Христо Г. Данов “ ще се организира обичайното връчване на Националните литературни награди „ Христо Г. Данов “, проведено от Министерството на културата и Община Пловдив.

Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и креативен срещи, министър председатели на нови книги, полемики, изложения, концерти, арт работилници и рецитали ще оживят Пловдив за седмица. Премиери на своите най-нови книги ще имат такива знакови за българската литература имена като Александър Шурбанов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Христо Карастоянов, Аксиния Михайлова. Представяния на книгите си ще създадат и значими създатели като Емил Стоицов, Иван Странджев, Йордан Костурков, Катерина Хапсали, Деметра Дулева, Красимир Димовски, Светлозар Желев, Райна Маркова, Станислава Станоева, Богдан Русев и още доста други. Най-младото потомство също ще вземе присъединяване в тазгодишния фестивал. На „ Пловдив чете “ гостуват писателите Петко Славов, Миа Сердарева, Деляна Манева. На сцената на Флука – Австрийски културен павилион – ще се изявят и младите поети Александър Габровски, Димитър Ганев, Габриела Манова и Лилия Йовнова.

Чуждестранни посетители на „ Пловдив чете “ през 2021 година са украинският публицист Иван Андрусяк, притежател на националната премия „ Леся Украинка “, номиниран за премията „ Ханс Кристиан Андерсен “ (2020), включен в селекцията на най-хубавите книги в света за деца White Ravens с книгата си „ 28 дни от живота на Катерицата “ и македонският публицист Сашко Насев, който ще показа книгата си „ Срещи с Дявола “.

В рамките на фестивала ще се проведат и редица срещи и диалози, отдадени на изкуството на превода и на книгата като обект. Ще има доста музикално-поетични спектакли, пърформанси, четения. Ще се състои обичайното от няколко години връчване на премиите „ Читател на годината от 5 до 105 “ на Народна библиотека „ Иван Вазов “.

Тази година шатрите на близо 60 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата, ще бъдат ситуирани на площад Централен.

Цялата стратегия на „ Пловдив чете “ може да откриете на формалната страница на фестивала: https://plovdivchete.com/programata/
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР