Пловдив на колене: Бутат Бетонния мост Общинските съветници от Съюз

...
Пловдив на колене: Бутат Бетонния мост Общинските съветници от Съюз
Коментари Харесай

Каназирева: Стига лъжи за Бетонния мост. Кажете истината

Пловдив на колене: Бутат Бетонния мост

Общинските съветници от „ Съюз за Пловдив “ упорстват кметът Иван Тотев да даде на идната сесия гаранции, като внесе предложение за решение, че първо ще бъде построен пробива под Централна гара с всички нужни пътни връзки и подходи, в това число и разширението на ул. „ Кукуш “ и „ Даме Груев “ и плана „ Модър-Царевец “ и едвам тогава ще мислят за срутване на Бетонния мост.

„ За няколко дни чухме три разнообразни версии за Бетонния мост. Първо взеха решение да го съборят. После се зарекоха това да не се случва. Последно кметът отиде в София и още веднъж се съгласи мостът да бъде отстранен, само че сякаш откакто се построи подлез под Централна гара. Хаосът е цялостен, само че на всички ни е ясно, че за две години, какъвто период е даден на НКЖИ, на практика е невероятно да бъде построено толкоз комплицирано транспортно оборудване като пробив под жп ареала с връзките и методите към него. Обикновен ремонт на улица в Пловдив се прави за две години, смята ръководителят на групата на общинските съветници от „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева.

Според съветничката НКЖИ и общинската администрация изправят жителите на регион „ Южен “ и прилежащите села пред действителна заплаха да не могат да стигнат до работните си места. Пловдив ще се трансформира в град под блокада, в случай че се допусне разрушаването на една от най-натоварените пътни артерии, без да има опция.

Миналата седмица, под напън на НКЖИ и министерството на превоза, ръководещото болшинство в Общинския съвет утвърди измението на устройствения проект и проекта за уличната регулация. С това се даде зелена светлина на плана, макар забележимите му дефекти и неясноти за финансиране. За НКЖИ е по-важно да съборят Бетонния мост, с цел да покрият критериите за рационализация на железницата и да усвоят пари от еврофондове, а не да построят подлез сред бул. „ Васил Априлов “ и „ Македония “.

Мнозинството гласоподава под строй, а кметът не пристигна на сесията, защото няма отговор на главния въпрос – за какво в Община Пловдив са проспали няколко години, вместо в точния момент, а не на пожар, да обсъдят на експертно равнище какво да съставлява бъдещото транспортно оборудване, с цел да улесни трафика.

„ Всички обети, давани до момента, че няма да бутат моста, се оказаха неистина. Няма проект, няма и обезпечени средства за подлез под гарата, а още по-малко има концепция и средства за останалите различни подходи, които следва да се осъществят и разтоварят трафика в един от най-гъсто обитаемоте региони в града ни. Дори и специалистите на НКЖИ признаха пред Общинския съвет, че първо се отстранява Бетонния мост и чак след това се строи подлез “, разяснява Каназирева.

Очевидната липса на синхрон сред държавното дружество и локалната власт докара до компромисното решение за срутване на Бетонния мост, без да е ясно по кое време ще се строи подлез под гарата, по какъв начин ще са разпределени отговорностите сред НКЖИ и общината и от кое място Пловдив ще откри милиони левове за пътните развръзки, методите към подлеза и скъпоструващото пренасяне на колектора, а също по този начин на всички останали подземни връзки.

„ Пловдивчани имаме правото да знаем какви задължения е поел кметът Иван Тотев в София за бъдещето на Бетонния мост и упования от години пробив под Централна гара. Той е задължен да показа обществено плана и финансовите задължения на Общината “, разяснява Каназирава.

Според съветничката това е образец по какъв начин ползата на София се разминава с интереса на Пловдив. „ Нашият кмет в тази ситуация играе на страната на министерство на превоза, тъй като по този начин му е подредено. Ние обаче сме в Пловдив и желаеме да знаем от кое място ще минаваме, когато съборят Бетонния мост “, безапелационна е Дани Каназирева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР