Пловдив. Министерството на културата и Община Пловдив обявяват началото на

...
Пловдив. Министерството на културата и Община Пловдив обявяват началото на
Коментари Харесай

Обявяват началото на конкурса за ежегодната Национална награда „Христо Г. Данов”

Пловдив. Министерството на културата и Община Пловдив афишират началото на състезанието за годишната Национална премия „ Христо Г. Данов ” за принос в българската книжовна просвета, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината. Срокът за подаване на поръчки е един месец - до 25 май 2021 година в това число. Могат да вземат участие физически и юридически лица, като се кандидатства единствено с първи издания и нови преводи.

Националната премия „ Христо Г. Данов ” е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив по отношение на провеждането на „ Европейски месец на културата ”. Оттогава премията се присъжда годишно по случай 24 май, за принос в националната книжовна просвета през миналата календарна година, в границите на фестивала „ Пловдив чете “. Тази година се чака церемонията по връчване на премиите да се организира на 14 юни.

Наградите се дефинират на конкурсен принцип, а оценките се връчват на тържествена гала в Пловдив. Министърът на културата връчва една Голяма премия за повсеместен принос в националната книжовна просвета. Жури дефинира и осем награди в следните категории - българско издателство; създател на българска художествена литература; преводач на художествена литература; създател в региона на хуманитаристиката; създател на издание за деца; художник или дизайн и оформление на книга; показване на българската книга - медия/ организация/ книжовен уебсайт, книгоразпространение, електронно издаване и нови технологии и библиотечно дело – библиотека, библиотекар.

Отличието съставлява дребна пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се дефинира със заповед на министъра на културата и се афишира при връчването на премията. Присъждането на премията се прави посредством журиране в два кръга.

Допълнителна информация може да се получи от Отдел „ Регионални действия ” на Министерството на културата - София 1056, бул. „ Ал. Стамболийски ” 17, тел.: 02/ 94 00 844, 94 00 827.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР