Пловдив. Международният комитет за консервация и реставрация на мозайки и

...
Пловдив. Международният комитет за консервация и реставрация на мозайки и
Коментари Харесай

Пловдив: Международният комитет за консервация и реставрация на мозайки и Общината подписаха меморандум за сътрудничество

Пловдив. Международният комитет за консервация и реституция на мозайки и Община Пловдив подписаха меморандум за съдействие, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пловдив . Пловдив ще бъде хазаин на Международна конференция-триенале за консервация на мозайки на 20 октомври 2020 година Подписите си под документа през днешния ден поставиха кметът на Пловдив Иван Тотев и Гайл де Гишен, почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки /ICCM/, консултант на генералния шеф на Международния център за проучвания върху опазването и възобновяване на културни обекти /ICCROM/.
Пловдив поема щафетата по семейството на научната конференция от Барселона. Меморандумът за съдействие бе признат от Общинския съвет през април 2018 година
„ Събитието през 2020г. кореспондира с желанието ни да разпространяваме мозайките на Пловдив и съответствува с времевия график за кандидатстването ни за ЮНЕСКО, като считаме, че ще е основно в този развой. Имаме воля и ангажимент да поддържаме своите мозайки. Още от през днешния ден започваме оперативната работа по организирането на конференцията. Ще осигурим всичко належащо за провеждането й “, сподели кметът Иван Тотев.
Идеята за образуване на огромната интернационална конференция – триенале породи след семейството на Пловдив през предходната 2017 година на Международния симпозиум „ Консервация и реституция на мозайки “, който се организира в Дома на културата „ Борис Христов “. В него участваха членове на Международния комитет за консервация на мозайки /ICCM/ и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Англия и Македония.
„ Имате необикновено културно завещание и би трябвало да сте доста горди “ сподели Гайл де Гишен. „ В Рим, градът, в който пребивавам, няма подобен непокътнат монумент, както античния стадион в Пловдив. Тук децата могат да научат доста повече за римската история, в сравнение с в самия Рим “, добави той. Гостите тогава споделиха, че са извънредно впечатлени от Пловдив. Всички, като се изключи президента Роберто Нарди, посещават града за първи път.
ICCM е организация с 40 годишна история, в която членуват повече от 300 експерти от 35 страни. Президент на организацията е Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим.
Гайл Де Гишен е Почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки /ICCM/, Съветник на генералния шеф на Международния център за проучване на опазването и реставрацията на монументи на културата/ICCROM/. По специалност е инженер-химик. Ръководи консервацията на пещерата Lascaux, във Франция. През 1969 се причислява към ИКРОМ, където развива цялостната си кариера, интензивно работейки по стратегии за превантивна консервация в 105-те страни членки на организацията. През 1977 провежда първата конференция по консервация на мозайки, вследствие на която се основава ICCM. В продължение на 6 години е секретар на организацията, а през 1999 е номиниран за почетен президент.
„ Преди 40 години не съществуваха професионални платформи, където тези от нас, работещи в региона на консервацията на мозайки, имаха опция да се срещат, дискутират и обменят информация. През 1977, ICCROM сътвори такава опция за първи път, като провежда конференция за консервация на мозайки в Рим. ICCM беше основана като отговор на интереса към това събитие. Главната цел на ICCM беше да провежда конференции по консервация на мозайки на всеки 3 години и да разгласява отчетите от конференциите. От тогава бяха извършени 13 конференции по покана на 8 страни в средиземноморския район, всички от които – богати на мозаечно културно завещание. Публикуваните отчети от тези конференции съставляват неповторима история на разнообразни подходи за консервацията на мозайки през последните 40 години. През 2016 година ICCM беше публично записана като фондация с благотворителна цел, с цел да й се обезпечи по-силна административна база и непоклатимост “, описа още Гайл де Гишен.
България ще е първата страна без изход на Средиземно море, в която се провежда огромното събитие. Един от претекстовете да бъде взето решение за семейството на Пловдив на 14-тата Конференция са мозайките от Малката и Епископската базилики и кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО с тези обекти.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР