Пловдив. Институциите в Пловдив набелязаха превантивни мерки за предотвратяване опасността

...
Пловдив. Институциите в Пловдив набелязаха превантивни мерки за предотвратяване опасността
Коментари Харесай

Институциите в Пловдив набелязаха превантивни мерки за предотвратяване опасността от наводнения

Пловдив. Институциите в Пловдив набелязаха превантивни ограничения за попречване заплахата от наводнения, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . Срещата се организира в Областната администрация по самодейност на Йордан Ставрев, заместник-кмет на Пловдив с сектор „ Обществен ред “. В нея участваха, с изключение на регионалният шеф Дани Каназирева, и отрасловите заместник-кметове на Община Пловдив, районните кметове, представители на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Пловдив, Регионалната ревизия по околната среда и водите, Басейнова дирекция, Напоителни системи, Регионална дирекция на горите и други

Според Йордан Ставрев положението на реките е от голяма важност за наводненията и би трябвало да се минимализира опцията от вреди. Затова на първата сесия на Общинския съвет Общината ще предложи проект за отбрана от бедствия. Той уточни, че към този момент е основана комисия, която прави ежемесечно огледи на коритото на река Марица и се отпуска запас за ежемесечното и разчистване – унищожаване на израстъци и косене на трева. Това, обаче не е задоволително и е належащо да се подхващат по-кардинални дейности за изцяло разчистване на коритото на река Марица. Затова регионалния шеф Дани Каназирева е изискала от всички институции своята оценка за положението на реката и мненията си за решение на проблемите. По думите му реката не е чистена главно от близо 10 години.

Дани Каназирева уточни кои тъкмо са проблемите по поречието на река Марица и други реки към Пловдив, които би трябвало да бъдат решени незабавно. Тя изясни, че е необходимо да се отстрани остарелия железен жп мост на река Марица на линията Пловдив - Бургас, в най-източната част от землището на Пловдив. Съоръжението е със мощно компрометирани основи, само че по него минава магистрален тръбопровод. Това е и повода мостът да не бъде опустошен, макар че има построен нов за железопътната линия. Според Дани Каназирева от ВиК имат подготвен план, обезпечено е финансиране, само че чакат от НКЖИ да им дефинират време, през което да извършат преместването на водопровода, с цел да бъде отстранено по-късно и оборудването. В противоположен случай има действителен риск остарелият мост да рухне в реката, да скъса водопровода, което ще аргументи огромни вреди и може да остави без питейна вода ЖР " Тракия ".

Според специалистите в регионалната администрация е належащо да се обърне внимание и на река Първенецка в сектора, където водата се отклонява в Гребния канал. Изградените преди години три поредни бетонови бента имат потребност от инспекция на хидравличната проводимост и ново решение, което да предотврати риска от разкъсване и наводняване на Пловдив, в това число и на кв. Прослав. По думите на регионалния шеф от Община Пловдив или " Напоителни системи " би трябвало да изградят преносимо оборудване, което да разрешава както пълнене на гребния канал, по този начин и свободното придвижване на водата. Междувременно стана ясно, че от " Напоителни систем " имат подготвеност да стартират незабавно почистването на коритото на река Първенецка.

Друг проблематичен сектор е по поречието на Марица при започване на квартал Столипиново, където при построяването на защитна стена, сечението на реката е било понижено от 170 на 85 метра и сега основава действителен риск от наводняване при високи води. По думите на регионалния шеф Дани Каназирева е належащо да бъде осъществена хидрология, която да дефинира какъв брой да бъде широчината на коритото на реката.

В най-кратки периоди е належащо укрепването на северния бряг на река Марица при Езиковите гимназии и създаване на защитна стена, която да предотврати заплахата от наводнения, които са случват постоянно през годините, а водата стига чак до някогашната окръжна болница.

От Областната администрация предлагат и поддръжка и подсилване на каменните подпорни стени на река Марица в града, тъй като все още има открити голям брой недостатъци.

Не на последно място по отношение на периодическите наводнения на Пловдив при интензивни превалявания следва да се потърси опция за създаване на преливни уреди към основните канализационни колектори на града, които да водят водата напряко в река Марица.

Препоръчва се също по този начин разчистване на отливния канал след дъждопреливника на главния канализационен колектор в северната част на града, както и разчистване на шахтите.

Според отрасловия зам.-кмет на Пловдив Йордан Ставрев е належащо да се направи повсеместен мониторинг на река Марица, който да обхване освен градската част, само че и поречието отвън Пловдив. Той е безапелационен, че би трябвало да се изготви отчет с отзиви и рекомендации от страна на всички институции и екологични организации, след което да се дефинира нужното финансиране за осъществяване на набелязаните превантивни действия.

Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР