Плодовете и зеленчуците често се обединяват в обща кулинарна категория.

...
Плодовете и зеленчуците често се обединяват в обща кулинарна категория.
Коментари Харесай

Защо определяме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

Плодовете и зеленчуците постоянно се сплотяват в обща кулинарна категория. И това не е по никакъв начин необичайно. Mного от добре познатите ни зеленчуци, които всекидневно слагаме на трапезата, в действителност са плодове.
 Броколи, домати, цвекло, праз и останалите зеленчуци, избрани от експерти като най-здравословни
10-те най-полезни за здравето зеленчука

Какво споделят диетолозите

И не става дума единствено за доматите. Ето какво е добре да знаем, с цел да може да разграничаваме плодовете и зеленчуците и че да сме наясно с растенията, които консумираме.

" Основната разлика е в това, че плодовете са резултат от цъфтящата част на растението и съдържат семена ", споделя Ханс Заутер, вицепрезидент на отдел за научноизследователска активност и услуги за селското стопанство, представен от Real Simple. " За разлика от тях, зеленчуците са ядливите елементи на цялото растението - което може да включва и листа, стъбла и корени. "

Растителните храни със семена като краставици, тиквички, патладжани и домати са плодове. Съответно тези без семена като броколи, карфиол, зеле, маруля и моркови - зеленчуци.
 Снимка 621305

Плодовете могат да се употребяват и сурови , до момента в който доста от зеленчуците би трябвало да се сварят , с цел да се усвоят вярно и да са вкусни. И въпреки доста зеленчуци да приятни и хранителни и в необработено положение, други като фасул, картофи и ревен се нуждаят от известна предварителна обработка.

" Масово неправилно разбиране е доматите и авокадото да се класифицират като зеленчуци. А в действителност, те са плодове, защото съдържат семена ", споделя Заутер. " Причина за объркването е, че доматите и авокадото нямат присъщата за плодовете наслада. "

" А в кулинарията плодовете и зеленчуците постоянно се разделят въз основа точно на усета и аромата им. Първите се свързват със сладкия усет, а вторите с по-горчив, кисел и даже лют ", прибавя още експертът.
 Снимка 621303

Малко по-различно стои въпросът с бобовите растения като фасул, грах и леща. Те се класифицират като обособен, характерен раздел на зеленчуците - защото произлизат от едно съответно семейство растения и то единствено от семената или шушулките.

И като че ли с цел да бъде всичко още по-объркващо, Заутер показва, че няколко растителни храни не попадат в нито една от двете категории. Като да вземем за пример гъбите - те не са нито зарзават, нито плод. Дори не се и смятат за растения.
 Гъбите, аминокиселините в тях и какъв резултат имат върху депресията
Гъбите - естествен антидепресант

Още една причина да са в есенното ни меню

" Гъбите принадлежат към напълно настрана биологично царство, те са еукариотни организми, неподвижно прикрепени, без хлорофил, листа и стъбла. Но постоянно в кухнята се отнасяме към тях като към зеленчуци, що се отнася до метода, по който ги подготвяме. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР