Плевен. Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и

...
Плевен. Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест пазят спомена за героите, така че той да не потъва в пожълтелите страници на историята

Плевен. Вече век и половина генерации плевенчани с достолепие и чест, с братска благодарност и грижовност пазят загатна за героите, тъй че той да не потъва в пожълтелите страници на историята. Това съобщи президентът Румен Радев в Плевен, където взе участие в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия взлом за освобождението на града, оповестиха от прессекретариата на президента . В церемонията участваха също кметът на Плевен Георг Спартански, регионалният шеф Марио Тодоров и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Държавният глава означи, че обсадата на Плевен е епопея и като обсег на военната интервенция, и като значение, и като военно майсторство и подвиг. „ Макар и несполучлив, третият взлом на Плевен е значима страница в тази епопея и ние би трябвало да я препрочитаме, с цел да не забравяме в никакъв случай цената на свободата ”, акцентира Румен Радев и добави, че жертвите са хиляди, а тази кървава беритба е осезаема на всички места – в костниците, могилите, паметниците и в местата за респект.
Президентът напомни, че месеците след третия взлом са били решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската независимост. „ След месеци на кървава блокада точно съветското оръжие беше преломът, който обърна хода на войната и с помощта на който през днешния ден имаме българската страна ”, уточни Румен Радев. По думите на президента Плевен се е трансформирал в град-мемориал, където срещата със загатна отваря очите и дава отговор на не един въпрос на съвременниците на днешния ден.

„ Благодаря ви, че показвате, че признателността на народа ни към нашите освободители и техния безподобен героизъм, с цел да има през днешния ден България, е по-силна от всевъзможни политически спекулации ”, обърна се президентът към жителите и гостите на Плевен.
В Скобелевия парк пред Панорама „ Плевенска епопея 1877 “ президентът отдаде респект пред починалите герои за свободата на България и сервира венец пред костницата в парка.

В Панорама „ Плевенска епопея 1877 “ Румен Радев връчи Почетния знак на президента на виновните за построяването на историческия монумент – кметът в интервала 1971-1979 година Андрей Романов и двамата проектанти арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева. Държавният глава открои приноса на тримата отличени за образа на град Плевен. " Невероятният мемориален ансабъл постоянно ще ни припомня от къде идва нашата независимост ", акцентира президентът и изрази благодарност за патриотичната посветеност и професионалните триумфи на наградените.

Държавният глава организира среща с работещи в Регионалния военноисторически музей – Плевен в Панорама " Плевенска епопея 1877 ". Служителите на музея и кметът на Плевен Георг Спартански споделиха с президента, че културният институт е единственият в страната без цялостно държавно финансиране. " Тъжно и обидно е за нас, че единствени от всички районни музеи сме на 50% национално финансиране ", споделиха представителите на музея пред президента и показаха, че общината изнемогва в напъните си да поддържа историческия монумент без нужната държавна поддръжка, която макар дългогодишните молби, не е била оказвана. " Вашата идея за запазване на историческата памет е обективна, тъй като е идея за България ", съобщи президентът и увери, че ще направи всичко допустимо в поддръжка на историческия музей.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР