Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да

Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да ...

БСП ще гласува против Истанбулската конвенция.Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Истанбулската конвенция, информира "Фокус". "За" решението са гласували 61 членове на Пленума, 25 са били "против" и 7 са се въздържали.

Обсъждането на въпроса продължи почти пет часа и скара представителите на левицата. Лидерът Корнелия Нинова се противопоставила на президента на ПЕС Сергей Станишев.

Според Нинова и официално съобщение от пресцентъра на партията, позоваващо се на решение на Изпълнителното бюро, БСП е "против" още от първите дни на януари. Нинова и екипът ѝ смятат, че ратификацията трябва да бъде оттеглена. Същевременно социалистите евродепутати начело с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев подкрепиха гласуване в европарламента в подкрепа на документа, осъждащ домашното насилие. Как гласуваха българските евродепутати четете тук.

Станишев защитил ратификацията на конвенцията, обяснявайки важността ѝ и че ако БСП гласува против нея, това ще предизвика внушения, че партията е антиевропейска. Дори намекнал, че това няма да се хареса в Европа и партията щяла да е под угрозата за изключване от семейството на европейските социалисти.

Нинова пък му отговорила, че има национални теми, които са над европейските. Освен това му припомнила, че не за първи път партията щяла да е на различна позиция от ПЕС и дала за пример решенията около мигрантските квоти, СЕТА и за санкциите срещу Русия.

На пленума било предложено вместо ратифициране на конвенцията, БСП да направи законодателни инициативи от добрите неща в нея, касаещи насилието над деца и жени.

Източник: dnevnik.bg