Плътна, проницателна и задълбочена картина на човешката психика разкрива романът,

...
Плътна, проницателна и задълбочена картина на човешката психика разкрива романът,
Коментари Харесай

Награденият с Пулицър роман, Олив Китридж от Елизабет Страут излиза на български

Плътна, проницателна и задълбочена картина на човешката душeвност разкрива романът, притежател на „ Пулицър “ – „ Олив Китридж “. В него американската писателка Елизабет Страут основава комплициран и многопластов портрет на човешките взаимоотношения в тринайсет описа, сред които свързващото звено е героинята Олив Китридж. Около нея се завъртат орисите на останалите персонажи, а обликът й оставя ослепителен отпечатък в сърцето на всеки от тях. Книгата излиза у нас на 11 май с логото на издателство „ Кръг “. Преводът е на Анелия Данилова, която към този момент е претворявала словото на Страут на български, а изящната корица на Мила Янева-Табакова сполучливо отразява изтънчения жанр на авторката.
Олив Китридж –понякога строга, от време на време сприхава и безпардонна – е пенсионирана учителка по математика, която провокира благоговение у жителите на дребното крайбрежно градче Кросби. Но зад едрата външност на сурова и груба жена се крие ненатрапчивата сензитивност на човек, опознал тъмните сенки на болката. Отвъд грубия си фасон Олив е подготвена постоянно да се притече на помощ, въпреки и с неконвенционалните си способи. Докато съгражданите й се борят със своите проблеми, тя постоянно се оказва въвлечена в тях и с безпощадната си почтеност не се опасява да посочва нещата с същинските им имена.
 Ваканцията – седем дни, три фамилии, един палач " Ваканцията " – седем дни, три фамилии, един палач
Седем дни, три фамилии, един палач – не напълно съвършена почивка, само че съвършено четиво. Новият напрегнатият трилър „ Вакан...
В „ Олив Китридж “ Елизабет Страут визира тематики за същността на човешката душа: нейните спорове, нещастията, насладите и издръжливостта, по този начин нужна, с цел да се продължи наред. С финия си и обмислен жанр носителката на литературни оценки прави задълбочена картина на живота, чието схващане постоянно е прекомерно мъчителен развой. Сред преимуществата на романа, изтъквани от читатели и критици по целия свят, са похватите на Страут, които се трансформират и развиват с всеки идващ сегмент от историята.
През 2009 година Елизабет Страут печели „ Пулицър “ за незабравимия разказ „ Олив Китридж “, а през 2014-а HBO продуцира минисериал от четири елементи, сниман по книгата. В комплицирания облик на Олив се превъплъщава носителката на три „ Оскар “-а за основна женска роля Франсис Макдорманд;в продукцията вземат участие още Ричард Дженкинс и Бил Мъри. Сериалът печели осем награди „ Еми “.
„ Любители на прозата, обърнете внимание това име: Олив Китридж... в никакъв случай няма да го забравите! “
„ Ю Ес Ей Тудей “
 Излиза единствената автобиография на Мохамед Али Излиза единствената автобиография на Мохамед Али
Шампионът повежда почитателите си зад кулисите на професионалния си и персоналния си живот в една откровена изповед Един единствен път в живота с...
Повече за авторката:
Елизабет Страут (1956) е американска писателка, родена в Портланд, Мейн. Завършва британска литература и право, а ползите й в региона на герoнтологията й носят документ. Авторка на седем книги, трансформирали се в международни бестселъри, тя е удостоена с „ Пулицър “ през 2009-а, а през 2000-та става финалистка за влиятелните награди „ Пен “ и „ Ориндж “. След „ Олив Китридж “ читателите у нас могат да чакат още на български от литературното благосъстояние на авторката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР